İnsan boynunun ön bölümünde yer alan gırtlak çıkıntısı ...

Ademelması,

Laringeal çıkıntı.
Larinks tümseği.
Latince: prominentia laryngea,
Fransızca: pomme d'Adam
İngilizce: Adam's apple.

Arapça: Tuffah-ı adem, 
Gırtlak çıkıntısı.
İnsan boynunun ön bölümünde yer alan gırtlak çıkıntısı. İbranice yazılmış İncil'de adam sözcüğü erkeği; yumru sözcüğü ise elmayı nitelemiş. İncil' de yer alan ve erkeğin yumrusu veya erkek yumrusu olarak tercüme edilen ifade, ademelması (adam's apple) olarak çevrilmiştir. 

Başka bir rivayet, Adem ve Havva’ nın Cennet Bahçesindeki hikayesine dayanır. Adem elma ağacından bir parça yasak meyve yer ve bir kısmı boğazına yapışır. Adem’in elması adı da buradan gelir. Ancak, Adem elmasının yediğiniz yiyecekle hiçbir ilgisi yoktur ve dini bir gösterge değildir.

Adem elması, gırtlaktaki tiroid kıkırdağın çıkıntısıdır. Bu kıkırdağın iki ana yaprağının orta hatta birleşmesi sonucunda oluşur. Genelde erkeklerde görülür. Erkeklerde ergenlik döneminde belirginleşmeye başlar. Ergenliğin belirtilerinden birisidir. İkincil cinsiyet özelliklerinden biridir. Yutma sırasında yukarı çıkar, daha sonra aşağı iner. Bu hareketin olmaması tümör veya enfeksiyon oluşumunun göstergesi olabilir.

Halk arasında yaygın olarak Adem elması ismiyle bilinir. Bu larinks tümseği insan boynu içerisinde yer alan larinksi (ses kutusu) saran tiroit kıkırdağının vücut dışına doğru yaptığı çıkıntıdan ötürü oluşur. Genellikle erkeklerde daha iri olduğu için, yetişkinliğe erişildiğinde bariz bir şekilde görülür. Aslında dişilerde de vardır. Ancak yapısı gereği ufak olduğundan dışarıdan görülmesi zordur. Kıkırdak büyüdüğünde, çıkıntı yapar ve hafifçe öne doğru eğilir, erkeklerde Adem elmasını oluşturur. Gırtlağımızı yaralanmalardan korur ve özel bir tıbbi işlevi yoktur. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ