Eritre'nin para birimi ...

Nakfa,
Nakfa (ERN)
Eritre Devleti,
Hagere Ertra.
دولة إرتريا
Dawlat Iritriya Eritre
Eritre'nin para birimi.

Eritre ülkesi, Doğu Afrika'nın kuzeyinde bir ülkedir. Ülkenin güneyde Etiyopya, güney doğusunda Cibuti ve Batısında Sudan ile çevrilmiş olup doğu-kuzeydoğusunda Kızıldeniz vardır. Yemen, Suudi Arabistan topraklarının tam karşısındadır. Dahlak Takımadası ve Hanish Adalarının birkaçı Eritre'ye aittir. Başkenti Asmara'dır. Başkent Asmara, ülkenin en büyük şehridir.

Eritre, 1 Ocak 1890 yılında İtalya tarafından işgal edilerek kolonilerine katılmıştır. Eritre, Etiyopya devletinin iki yüz yıldan beri bir parçası olarak varoldu. Bu birliktelik,  1991 yılına kadar devam etti. 1993 yılında, BM kararı ve gözetiminde referandum yapıldı. Etiyopya'dan bağımsızlığını tercih etti. 

Eritre, Etiyopya gibi iki büyük dine ev sahipliği yapan çok dilli ve çok kültürlü bir ülkedir. Ülkede  dokuz etnik grup bulunur. Resmi dili olmamasına rağmen hükümet tarafından Tigrinyaca ve Arapça resmi yazışmalarda kullanılıyor. İngilizce dili uluslararası iletişimde ve eğitim kurumlarında kullanılıyor. İtalyanca dili ise eski işgal döneminden kalan kuşak tarafından tarafından kullanılıyor. Ayrıca ülkede bulunan aşiretler ve halklar tarafından Afar, Bilen, Hedareb, Nara, Saho, Tigre ve Kunama dilleri de kullanılmaktadır. Halkın etnik olarak dağılımı; Tigray-Tigrinya %50, Tigre %40, Afar %4, Saho %3, diğerleri ve İtalyan %3 dür.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ