Rusya'da sosyalizme geçilmesi gerektiğini savunan Menşevik karşıtı bir grup...

Bolşevikler,
Fransızca: Bolchevique,
İngilizce: Bolshevik,
Bolşeviklik yanlısı kimse.
Rus Sosyal Demokrat İşçi Partisinin Lenin öncülüğündeki hizbi olup 20. yüzyılın başlarında Rusya' da doğrudan sosyalizme geçilmesi gerektiğini savunan Menşevik karşıtı grup.

Bolşevik, çoğunluktan yana anlamına gelen Rusça bir kelimedir. 1903 yılında düzenlenen Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi' nin İkinci Kongresi' nde Vladimir Lenin ve Julius Martov arasında yeni kurulmakta olan partinin üyelik tanımı üzerine başlayan görüş ayrılığı sonucu yaşanan ayrışmadaki taraflardan Lenin yanlısı grup.

Kongrede Lenin yanlıları çoğunlukta olduğu için Rusça (bolshinstvo) çoğunluk anlamına gelen Bolşevik olarak, Martov yanlıları da Rusça (menshinstvo) azınlık anlamında Menşevik olarak adlandırılmıştır. 1912 yılında kesin olarak ayrım yaşanır. Bolşevikler 1917 Ekim Devrimi ile iktidarı alarak Sovyetler Birliği' ni kurarlar.

1952 yılında yapılan 19. Kongre sırasında Genel Sekreter Stalin’ in önerisiyle isim değişikliği gündeme gelir: Stalin’in önerisi kongrede kabul edilir ve Bolşevik Partisinin adı Sovyetler Birliği Komünist Partisi olur. Bundan sonra Bolşevik adı Ekim Devrimi ve Rus İç Savaşı dönemlerinde kalır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ