Orta Asya kökenli bir bekçi köpeği ...

Alabay,
Alabay köpekleri.
Orta Asya Çoban Köpeği.
Orta Asya Çoban Köpeği adından anlaşılacağı üzere kökeni Asyadır. Çin, Afganistan, Ural Gölünün güneyi ve Hazar Denizi çevrelerinde yaşar. Göçebe Moğol kabileleri tarafından tarih boyunca sığır çobanlığı için kullanılmış. 

Günümüzde halen Orta Asya’da Kazakistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Özbekistan ve çevrelerinde yaygın olarak beslenmektedir. Alabay köpekleri, tam olgunluğa 3 yaşında ulaşır. Genel vücut görünümü dikdörtgene yakındır. Düz bir kafa yapısı vardır. Burnu genel olarak siyahtır. Üst dudakları sıkı, alt dudakları ise kalındır. Oval görünümlü ve orta büyüklükteki gözleri koyu renklidir. Gözler ne renk olursa olsun, göz kapakları siyah olmalıdır. Kulakları orta büyüklükte, üçgen ve uçları sarkıktır. 

Birçok ülkede köpeklerin kuyruk ve kulak kesimleri yasak olmasına rağmen geleneksel olarak kulakları ve kuyrukları  kesilir. Göğsü, geniş ve belirgin şekilde kaslıdır. Kuyruk, sırtına doğru kıvrık ve kalındır. Rengi, göğüs ve ayakları genellikle beyaz renkdedir. Alabay köpekleri, herhangi bir tehdit algılamadığı sürece tepkisizdir. Ailesine çok bağlıdır. Çocuklar ile iyi anlaşır ve çocuklara yakın korumalık yapar. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ