Döşemelik bir kumaş cinsi ...

Şönil,
Çatma,
Damasko,
Moket,
Adını kadifemsi ve tüylü yüzey kazanılması için çekirdek iplik üzerine katlı lif yerleştirilerek yapılan şönil iplikten alan kumaş çeşididir. Şönil kumaşlar genellikle sabit koltuk kaplamalarında kullanılır. Şönil polyester veya pamuklu olarak üretilebilir. Bu kumaşlar uzun süreli kullanımlar için çok avantajlıdır.


Döşemelik bir kumaş cinsi;
Damasko,
(İtalyanca damasco).
Çoğunlukla döşemelik olarak kullanılan keten ve ipek karışımı bir tür kumaş.

Şam ipeği;
Kalın, ipekli , orta gramajlı, kimyasal ipekten jakar desenleme teknolojisi ile dokunmuş ve zengin şekilde desenlenmiş, çift yüzlü kumaş . Zemini beşli çözgü sateni dokumadır. Desenlerinde kumaşın yüzünde bir atkı ipliği, tersinde bir diğeri vardır ve bezayağı dokuma ile dokunur. Sık dokulu, ince iplikten üretilmiş parlak kumaş. Saten dokuma tekniği ve jakar desenleme teknolojisi kullanılarak dokunmuş pamuklu bazen keten kumaştır. Atkı ve çözgü gruplarının değişmesiyle büyük ölçekli desenler oluşturulur. Nevresim kumaşı olarak kullanılır. Dekoratif amaçlı ve astar olarak kullanılır. Şamın batı dillerindeki isminin telafuzudur. Döşemelik bir kumaş türü olan damasko bazı yerlerde Şam kumaşı olarak da bilinir.

Diğer kumaş türleri;
İran ipeği,
Keten,
Moher,
Hareli,
Osmanlı Kumaş,
Tafta,
Kadife,
Koton kumaş,
Bukle kadife,
Alkantra,
İşlemeli,
Kaşir,
Emprime,
Damasko,
Yapay Deri,
Yapay Kürk,
Jakar,

Yünlü kumaş;
Koyun yapağının işlenmesiyle elde ediliyor. Yün dokunurken pek çok farklı görünüm kazanıyor. Sandalye, perde, duvar kaplaması ve yastıklarda geniş bir kullanım alanına sahip.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ