Arnavut mutfağına özgü, sütlü ve yumurtalı bir tatlı ...

Kaymaçina,

Kajmacina,
Arnavut mutfağına özgü, sütlü ve yumurtalı bir tatlı.
Arnavut mutfağı, birçok Akdeniz ve Balkan milletinde olduğu gibi, tarih boyunca oldukça etkilenmiştir. Değişik dönemlerde, Arnavutluk toprakları Yunanistan, İtalya ve Osmanlı İmparatorluğu tarafından işgal edilmiş. 


Arnavutların temel öğünü kahvaltıdır. Genelde domates, salatalık, yeşil biber, zeytin, zeytin yağlı sirkeli tuzlu, sebze salatası yenir. Kahvaltıda sebze ve etli bir ana yemek vardır. Deniz mahsulleri Dıraç, Avlonya ve Ayasaranda'da aynıdır.

Elbasan tavaları çok leziz. Arnavut ciğerini Arnavutlar bilmiyorlar. Kaşgaval da harika bir başka lezzet. Her köşe başında börekçi ve köftecileri görebilisiniz. Özellikle Tiran, Rinas hava alanından Elbasan şehrine giderken yol boyu kor ateşte kuzu çevirmeleri de tatmak lazım. Balık için özellikle Dures (Dıraç)' a gitmelisiniz. Adriyatik kenarındaki restoranlar da en taze deniz ürünlerini üstelik çok ucuza iyebilirsiniz.
Koran gölünün aynı adı taşıyan balığı da harikadır. Arnavutların Zerzavat çorbası özellikle soğuk kış günlerinde ilaç gibi gelir. Arnavutluğun meşhur erik rakısını özellikle sabahları iki kadeh demlenip üzerinede cumiş (süt) ilaveli cafe expresi yudumlamalısınız. 
(Sevgili arkadaşım Yılmaz Düzenli'nin bu değerli katkılarını mutlaka deneyin.)

Kaymaçina Tatlısının yapılışı;
Malzemeler: 
1 litre ‏süt 
5 adet ‏yumurta 
1,5 su bardağı ‏şeker ve vanilya

Yumurta, vanilya ve şekeri çok iyi çırpalım. Sonra sütü ekleyelim. Açık süt yada günlük süt olur. Yuvarlak bir borcama dökelim. Fırın tepsisinin içine borcamı oturtalım. Fırın tepsisinin içine 3-4 su bardağı su dökelim.170 °C fırında 40-45 dakika sürede pişirelim. Pişince cam kapdaki tatlıyı ters çevirerek boşaltın. Göçmenlerin hafif ve lezzetli tatlısı. Dondurma ile servis ediniz. Afiyetler olsun.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ