"Tatlısu Kefali" de denilen bir balık ...

Kepenez,
İng. Chub.
Ak kefal, Akbalık,
Tatlısu kefali,
Kasna,
Gasma, Gölgeci,  
Ekmekci,
Ot Balığı.

Sazan balığının akrabasıdır. Ülkemizdeki tüm tatlı sularda bulunabilir. Denizlerdeki Kefali andırır. Tatlı suların hareketli ve kurnaz balıklarındandır. Deniz kefalinde iki sırt yüzgeci bulunduğu halde, tatlı su kefalinde sırtında bir adet sırt yüzgeci bulunur. Sırtı esmer, kısmen yeşilimtırak, yan ve karın tarafı parlak beyaz renktedir.

Kafası irice, ağzı ufak, gözleri normal büyüklüktedir. Alt yüzgeçleri kırmızı renktedir. Sık ve iri pullu balıktır. Sırtı yeşilimsi mavi, yanları kirli gri, karnı temiz beyazdır. Füzeyi andıran biçimli bir vücuda sahiptir. Dere, akarsu, nehir, göl ve barajlarda yaşarlar. Üremeleri Nisan ayında başlar. Ortalama 10 sene yaşadıkları ve 60 - 70 cm. boyu ve 8 kilo ağırlığa eriştikleri gözlemlenmiştir. 

Tatlı Su Kefali, larvalar, kurtlar, suya düşen tırtıl ve sinekler, çekirge, küçük kabuklular, kendinden küçük bütün balıklar, kurbağa, yavru su kuşları, su bitkileri,  yosunlar, suya düşen meyve parçaları (Kiraz, Dut) ve tohumlar ile doğal olarak beslenirler. 

Akarsuları seven bu balık, durgun ve berrak suyu bulunan göl ve göletlerde bulunmaktadır. Bu sularda, kayalıklarda, ağaçların, kamışlıkların, sık bitki örtülerinin suların üzerine eğildiği gölgelik ve köklerinin de suyun içinde kaldığı sessiz ve kuytu yerleri çok sever. Buralardaki kovuklarda saklanır; avlanacağı zaman buralardan çıkarak suyun üst kısımlarında avlanır. 

Kışları ise daha derin sulara çekilirler. Derin yataklı derelerle, göllerde çok iri kefaller yaşar. Kefal avcılığı derin derelerle göllerde şamandıra ve oltalarla yapılır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ