Sırp kökenli Amerikalı mucit, fizikçi ve elektrofizik uzmanı ...

Nikola Tesla. 
D. 10 Temmuz 1856, Smiljan (Gospic) – Hırvatistan
Ö. 7 Ocak 1943, New York, ABD
Sırp kökenli Amerikalı mucit, fizikçi ve elektrofizik uzmanı. 
Nikola Tesla 1856 yılında Hırvatistan'da dünyaya geldi. İnanılmaz bir hafızası vardı. Papaz olan babasının istememesine rağmen Graz'daki Politeknik okuluna girdi. Prag Üniversitesine gitti. Graz' daki Bilim Enstitüsü'nde 4 sene Fizik, Matematik ve Mekanik okudu. 

Ama onun esas ilgi alanı elektrik oldu. Tesla mesleği gereği ana dili (Sırpça) dışında Almanca, İngilizce, Fransızca,  İtalyancayı da ana dili gibi konuşuyordu.  Prag'daki üniversiteyi 1880 yılında bitirdi. Budapeşte'de lisans üstü yaptı. Tesla sonraları Sanskritçe dilini de öğrenmiştir.

Paris telefon şirketinde çalışmaya başladı. Burada doğru akım motorları ve dinamolar konusunda geniş ve önemli tecrübeler edindi. Oradayken çalıştığı döner makineleri korumak için regüle edici kontrol cihazları icat etti. Elektrik Motorunu ve İndiksiyon Motoru’nu bulmuştur. Tesla 1884 yılında ABD'ye gitti ve telefon firmasında çalışmaya başladı. İki yıl sonra Pittsburgh'taki Westinghouse laboratuarlarında bir iş buldu ve burada alternatif akım sayesinde elektriğin çok uzak mesafelere kayıpsız taşınabileceği fikrini açıkladı. 
Edison bu fikir yüzünden elindekileri kaybetmek istemedi ve Tesla'nın patentini 1 milyon dolara satın aldı. 

Günümüzde hibrid arabalarda, oyuncak arabalarda, matkapta ve edüstriyel sanayide kullanılan bu motor sayesinde her şey daha kolay hale gelmiştir.

Tesla dünyanın ilk hidroelektrik santralinin de mucidiydi. Niagara Şelalesi'nin üzerinde kurulu olan ilk hidroelektrik santral, "Tesla" imzasını taşıyordu. Otomobillerde kullanılan ilk hızölçeri de Tesla icat etti. Ömrü boyunca 800 icadın patentini aldı. 

Tesla, patent parasını kullanarak, New York'ta Tesla Elektrik Şirketi'ni kurdu. Bütün deneylerini bu şirkette yapan Tesla parasınıda bu deneylere harcadı. 13 Mart 1895 Tarihinde Tesla'nın laboratuarları yandı ve herşeyini kaybetti. ABD’li milyoner yatırımcı ve Westinghouse Elektrik şirketini sahibi George Westinghouse, Tesla’nın AC patentleri başına 60 bin dolar ve firmada yüklü bir hisse karşılığında satın aldı.

7 Ocak 1943 tarihinde 86 yaşındayken New Yorker Otelinin bir odasında kalp yetmezliği sebebiyle hayata veda etti. Ölmeden önce teleforce silahı adını verdiği bir çalışma yürütmekte olan Tesla'nın bütün dokümanlarına ABD hükümeti tarafından el konuldu.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ