Öğrenme bozukluğu ...

Disleksi,
Dyslexia,
Disleksi; Kişinin normal veya üstün zeka düzeyinde olmasına rağmen okuma, yazma ve dil becerilerinde problem yaşamasına sebep olan özel öğrenme bozukluğudur.

En sık rastlanan öğrenme bozukluklarından birisidir. Bu bozukluk genelde hafıza ve dil ile ilgilidir. Disleksi olan kişiler her şeyi unutur. Dil ile ilgili derslerde sıkıntı olur. Ama kişilerin sayısal zekası çok yüksektir. Bazıları okul zamanında hızlı konuşabilir. Normal bir insan okuma, yazma ve anlama gibi eylemler için beyninin sol ön lobunu kullanırken disleksi olan kişiler sol ön lobu kullanmazlar. 

Disleksi hastaları, okul zamanlarında matematik ve fizik derslerini çok severler. Fakat sözel konularda sıkıntı olur. Disleksi olan kişilerin sözel zekaları düşük veya geri değildir. Aksine çok güçlü sözel zekaları vardır. Normal bir insanın hayal gücünün en az 2 katına sahiptirler. Disleksi olan insanlar üstün zekalı insanlardır ve bir kısmı ise dahidir. Albert Einstein, Walt Disney, Leonardo Da Vinci, Bill Gates gibi ünlü isimler bunlardan bazılarıdır.

Disleksi dinleme, konuşma, okuma, yazma, akıl yürütme ile matematik yeteneklerinin kazanılmasında ve kullanılmasında önemli güçlüklerle kendini gösteren bir öğrenme bozukluğudur. Genellikle okuma bozukluğu şeklinde gözlemlenen disleksi, dikkat ve hafızayı da etkilemektedir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ