Bağırsak solucanı ...

Askarit,
Asgaris,
Enterobius, 
Tenya,
Şerit,
Bağırsak solucanı, (Ascaris lumbricoides).
Bağırsağın yuvarlak solucanı.
Bağırsak kurdu, paraziti.
Ascarididae familyasının bir üyesidir. 

Omurgasız olan bu canlı, ince bağırsağa yerleşerek enfeksiyona neden olur. Geri kalmış ülkelerde sık görülür. Ascaris veya Askarit diye bilinir. Genellikle nemli ve sıcak iklimlerde yaşamasına rağmen, ılıman iklimlerde de yaşar. Bu parazit ülkemizde kıl kurdundan sonra en sık gözlenen yuvarlak solucandır. Dişi ve erkek formları ayrı olup, dişisi 20-35 cm, erkeği 15-30 cm büyüklüğündedir. Genellikle gri beyaz veya kırmızı renktedir. 

Bağırsak parazitleri, yuvarlak olanları solucan, yassı olanları şerit adıyla bilinir. Yuvarlak olanlarından en çok rastlanılanlardan biri oksiyürlerdir. Bunlar ince bağırsaklarda yaşarlar. Genelde çocukların bağırsaklarında görülen bağırsak solucanları anal kaşıntıya neden olurlar. Bulaşıcıdırlar ve çocuğun bağırsak solucanı yumurtalarını alıp elini ağzına götürmesiyle vücuda girerler. 0.5 mm. lik beyaz, ipliksi kurtçuklardır ve bağırsakta yaşarlar. 0.5 mm’lik beyaz, ipliksi kurtçuklardır ve bağırsakta yaşarlar ve anüsün dışındaki deriye yumurtalarını bırakıp ölürler. Bu yumurtlamalar sırasında anüste şiddetli kaşıntılar meydana gelir. Bu bölge kaşınır ve el ağıza götürülürse, yumurtalar sindirim sistemine geçer. Yumurtalar burada olgunlaşır. Karın ağrısı, ishal ve kusma yapar. İlaçla tedavi edilir. 

Bağırsak solucanı yumurtaları toprakta, evdeki tozlarda, nevresimlerde ve kıyafetlerde haftalarca yaşayabilirler. Öncelikle doktora görünmeli bir takım inceleme ve tahlillerden geçmelisiniz. Eğer bağırsaklarınızda bu parazitlerden varsa doktor kurtçukları öldüren bir ilaç verir ve bu ilaç tüm aile bireyleri tarafından kullanılmalıdır. Yumurtaların en sevdiği bölge tırnak içleridir. Bu yüzden çocuğunuzun ve kendinizin tırnak bakımına özen gösterin. Yumurtaları öldürmek için yatak örtülerinizi sıcak suda yıkayıp yüksek ısıda kurutun. Her konuda hijyene dikkat edilmelidir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ