Yürek biçiminde yaprakları olan ve süs bitkisi olarak yetiştirilen otsu bir bitki...

Kolyos,
Kolyos Çiçeği.
Kolyos-Kolyoz,
Yaprak güzeli,
(Coleus 
blumei)
Botanik adı: solenostemon scutellarioides.
Yürek biçiminde yaprakları olan ve süs bitkisi olarak yetiştirilen otsu bir bitki. Ballıbabagiller familyasındandır. Kolyoz çiçeğinin, 150 kadar türü vardır. 

Anavatanı Asya ve Afrika' nın tropikal bölgeleridir. Bitkinin adı olan kolyoz, veya kolyos, ingilizce adından uyarlanmıştır. 
Kolyos gösterişli yaprakları olan, çok yıllık, yaz kış yapraklı, otsu bir süs bitkisidir. Halk arasındaki adı, 'yaprak güzeli' dir. Bir adı da 'solenostemon' dur. Kolyozlar renkli ve desenli yaprakları nedeniyle yetiştirilirler, çiçekleri güzel değildir, dekoratif bir bitkidir. Kolyos çiçeklerinin yaprakları, iki zıt renkli ve çok değişik desenlidir. Sıcak iklimlerde yetişen bir bitkidir. Bazı türleri yaprak biçimleri ile çok ilginçtir.


Güneş, bu bitki için çok önemlidir, yapraklarının rengi güneşe göre renk değiştirmektedir. Gölge yerlerde yaprakların rengi yeşile döner ve canlılığını kaybeder. Çiçek direkt güneşi ve gölge yerleri sevmez, yarı gölge yerler en uygun yerlerdir. Yazın yapraklarına sık sık su serpilmelidir. Tohum almak dışında çiçek açmasına izin vermemek gerekmektedir. 

Kolyos çiçeği tohumdan yada çelik ile üretilmektedir. Özellikle çelikle çok kolay olup, kesilen dal suya konarak ya da doğrudan toprağa dikilerek çoğaltılabilir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ