Huş ağacına verilen bir başka ad ...

Betula,
Huş,
Huşgiller (Betulaceae) familyasındandır.
Betula pendula.
Betula cinsinden ağaçlara huş ağacı denir.
Ağacın kabukları gençken beyaz, sonradan yer yer siyah lekelidir. Huş ağacı, sarımsı yeşil renkli çiçekler açar. Ağaç dik, silindirik, 2-2,5 m. yüksekliğinde bir orman ağacı olup, dallar sarkıktır. 

Yol kenarlarında, park ve bahçelerde süs ağacı olarak yetiştirilir. 
Huş ağacı kızıl, kahve, sarı ve beyaz renklerde olabilmektedir. Huş ağacı kuzeyde, dağlık bölgelerde, nemli yerlerde ve asitli topraklarda yetiştirilmektedir. Kuzey Avrupa ve Kuzey Amerikanın yüksek bölgelerinde, ılıman iklimlerde görülmektedir. Kırk çeşidi bulunan, Huş ağacının, yumuşak, parlak dokusu ve sağlam yapısı nedeniyle kerestesinden mobilyacılıkta yararlanılır. Huş ağacının kabuğu, yaprağı ve tohumu da ilaç olarak da kullanılmaktadır

Bitkinin kabuk ve dallarında katran, tanen, kserol-kreosol gibi çeşitli fenoller bulunur. Huş ağacında saponin, flavonoidler, C vitamini ve çeşitli uçucu yağları da barındırır. Vücuttaki ödemi atar. Kanı temizler ve durultur. Huş ağacı idrar söktürücü özelliği vardır. Böbreklerin düzenli çalışmasına destek verir ve böbrek yetmezliğine iyi geldiği bilinmektedir. Dıştan deri hastalıklarında, veterinerlikte hayvan yaralarına antiseptik olarak kullanılır. Romatizmaya iyi gelir. Yaprakları ödem, romatizma, nikris ve idrar söktürücü olarak kullanılır. 

Çeşitleri;
Himalaya huşu, Rize huşu, Sarı huş, Kara huş, Bodur huş, Japon huşu, Sicilya huşu, Bataklık huşu, Adi huş, Kuzey Çin kırmızı huşu, Çin bodur huşu, Tatlı huş, Fındık yapraklı huş, Kuzey huşu, Farges huşu, Amerikan bodur huşu,  Kalp yapraklı huş, Delevay huşu, Dahurian huşu, Kral huşu, Tüylü huş, Alaska huşu.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ