"Kırk Ambar", "Işık Doğudan Gelir", "Umrandan Uygarlığa" adlı eserleri ile tanınmış, bir çok ödül almış Türk yazar, çevirmen ve düşünür ...

Cemil Meriç,
Hüseyin Cemil Meriç,
Cemil Meriç (1916 - 1987)
Türk yazar, çevirmen ve düşünür.
Başta dil, tarih, edebiyat, felsefe ve sosyoloji olmak üzere sosyal bilimlerin birçok alanında araştırma yapmış ve yazılar kaleme almış bir düşünce adamıdır.

12 Aralık 1916 yılında Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde doğdu. Hatay'da ilk ve orta okulu bitirdi. İstanbul göçtü. İstanbul Pertevniyal Lisesinde okudu. Burada Nazım Hikmet ve Kerim Sadi ile tanıştı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe bölümüne girdi. Ancak 1937 yılında geçim sıkıntısı nedeniyle Hatay'a geri döndü. Bir süre İlkokul öğretmenliği ve Nahiye müdürlüğü, Tercüme Kaleminde reis muavinliği yaptı. Daha sonra 1940 yılında tekrar İstanbul'a dönerek İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdi. Elazığ Lisesinde Fransızca öğretmenliği yaptı. İstanbul Üniversitesi yabancı diller okulunda okutman olarak çalıştı. 1955 yılında gözleri görmez oldu. 1974 senesinde İstanbul Üniversitesinden emekli oldu. 13 Haziran 1987 günü İstanbul'da vefat etti.

Aldığı ödüller;
1974 ve 1983 yıllarında Türkiye Milli Kültür Vakfı ödülleri
1983 yılında Ankara Yazarlar Birliği Derneğinin Yılın Yazarı ödülü
1981 yılında Türkiye Yazarlar Birliği Yılın Fikir Eserleri ödülü

Eserleri;
Kırk Ambar,
Işık Doğudan Gelir,
Umrandan Uygarlığa.
Işık Doğudan Gelir,
Kültürden İrfana,
Bir Facianın Hikayesi,
Mağaradakiler,
Bu Ülke.

Özlü sözlerinden biri;
Nereye gidersen git; bulacağın aydınlık, zihninin aydınlığı kadar olacaktır... Cemil Meriç

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ