İşaret diliyle konuşabilen gorilin adı ...

Koko,
Hanabiko,
Goril Koko, 
Koko bir dişi goril. 
İşaret diliyle konuşabilen gorilin adı.
Dünyanın en ünlü primatlarından Goril Koko.
Goril Koko’yu meşhur eden özelliği ise işaret dili ile iletişim kurabilmesidir. 

Goril Koko, 1971 yılında San Francisco Hayvanat Bahçesinde dünyaya geldi. Araştırmacı Öğrenci Penny Patterson, hayvanat bahçesini ziyareti sırasında Koko'nun işaret dili ile iletişim kurduğunu fark etti ve bunun üzerine çalışmalar yaptı. Koko'ya işaret dilinde yüzlerce kelime öğretti. Koko günümüzde hala yaşıyor ve binden fazla kelime konuşabiliyor. Hatta kendi kendine sözcükler üretebiliyor.

Koko'nun kendine ait evcil hayvanları var, kedileri çok seviyor. All Ball adını verdiği kedi ile saatlerce oyun oynayıp, onunla ilgileniyor. Fakat bir gün kedisinin ölüm haberini alıyor ve derin bir üzüntü içine giriyor, ağlıyor. 

İnsanlarla işaret dilini kullanarak iletişime geçen Goril Koko'nun son mesajı düşündürücü;
"İnsanlar aptal, dünyayı kurtarın!". 

Goril Koko, Paris’te devam eden İklim Zirvesi’ne şu mesajı gönderdi:
“Ben Koko. Ben çiçeğim, ben doğayım. İnsanları seviyorum, dünyayı seviyorum, ancak insanlar salak, salak! Çok üzülüyorum, ağlıyorum. Zaman azalıyor, dünyayı düzeltmeliyiz, ona yardım etmeliyiz. Çok çabuk olmalıyız, doğa sizi görüyor. Teşekkürler.” 

Goril Koko, Ben doğayım..

Ünlü aktör Robin Williams ile Goril Koko arasında müthiş bir arkadaşlık vardı. 2014 yılında hayatını kaybeden Robin Williams’ın ölüm haberini alan Koko’nun, o sıralar sessizleştiği ve içine kapandığı belirtilmiş, vakfın çalışanları da Koko’nun ağladığına şahit olduklarını bildirmişler.

İşaret dilinde uzmanlaşan, dünyanın en ünlü ve en sosyal gorili olarak anılan Koko, dün 46 yaşında hayatını kaybetti. (21.06.2018)

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ