Ankara keçisinin kılı ...

Moher,
(Mohair),
Tiftik,
Angora,  
Ankara keçisinin kılı.
Tiftik Keçisi,
Ankara Keçisi, 
(Capra aegagrus hircus
Ankara'ya has bir keçi türüdür.

Türkiye haricinde Güney Afrika, Birleşik Devletler, Kanada, Yeni Zelanda, Rusya, Arjantin ve Brezilya'da yetiştirilmekte olan keçiler halk arasında şöyle isimlendirilir. Yeni doğan keçilere oğlak,  altı aylık keçiye çepiç, bir yaşından büyük keçilerin erkeklerine teke, dişilerine anaç denir.

Ankara keçilerinin büyük bir oranının rengi beyaz olup sakallı, boynuzlu keçilerdir. Ankara keçisinin ağırlığı yaklaşık olarak 30-40 Kilogram civarındadır. Yaklaşık olarak erkeklerinden yani tekeden ortalama 5-6 kilo tiftik elde edilir. Ankara keçisinin yününden-tiftiğinden ve derisinden faydalanılır. Bu keçinin tiftiği tekstilde ham madde olarak kullanılır. Ayrıca bu tiftik peruk ve oyuncak yapımında kullanılmaktadır.

Ankara Keçisi (Tiftik keçisi) yaklaşık 700-800 yıl kadar önce Orta Asya'dan göç eden Türkler tarafından Hazar denizi kıyılarından, İç Anadolu'ya getirilmiş ve yetiştirilmeye başlanmıştır. Ankara Keçisi olarak bilinen bu tiftik keçisi Ankara'nın neredeyse tüm ilçelerinde yetiştirilir. Ayrıca Ankara'nın komşuları olan Yozgat, Konya, Çorum, Afyon, Eskişehir, Kırşehir, Çankırı gibi illerde de yetiştirilir.

Ankara keçisinin yünü kahverengi ya da siyah olan türüne Alatya denir.

Keçi ırkları; 
Kıl keçisi, 
Kara keçi,  
Ankara (Tiftik) keçisi, 
Şam (Damaskus), 
Honamlı, 
Gürcü, 
Abaza, 
Alpin, 
Maltız(Malta) keçisi, 
Türk Saanen, 
Akkeçi, 
Gökçeada, 
Bornova.
Kilis,


Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ