Muşmulaya benzer bir yemiş ...

Üvez,
Sorbus,
Kuşüvezi (Sorbus aucuparia) de denir.
Dağüvezi, 
Akçaağaç yapraklı üvez.
Muşmulaya (Ezgil, Döngel) benzer bir yemiş.
Üvez meyveleri top veya armut seklinde, yeşilimsi-sarı, kırmızımsı-esmer renkli olup, buruk lezzette tadı vardır.  Üvez, Muşmula gibi ham iken sert ve buruk olan meyve olgunlaşınca yumuşak ve tatlımsı bir lezzeti vardır.  

Türkiye’de 11 kadar türü bulunan üvez, ilkbaharda beyaz çiçekler açan, kışın yapraklarını döken, 5 ila 10 metre arasında boylanabilen, gülgiller (Rosaceae) familyasından 120 yıl yaşayabilen bir ağaç türüdür. Üretimi tohum ekilerek yapılır. Güneş gören, ağır ve derin toprakları sever.  Şeker hastaları rejimi için iyi bir tatlandırıcıdır. Meyvesinin tansiyon düşürücü, kabızlığı önleyeci, idrar söktürücü, regl kolaylaştırıcı etkileri olduğu bilinir. Eski zamanlarda hayvan sürülerini yıldırımdan koruduğuna inanılırmış. Kıtlık dönemlerinde, tohumları çıkarılmış meyvelerde un elde edilirmiş. Ağacı çok sert olduğu için gemicilikte, sırık ve baston yapımında kullanılmaktadır.

Türkiyede Kuzey Anadoluda ve Karadeniz bölgelerinde tabii olarak yayılış gösterir. Dünyada ise kuzey yarımkürede, Avrupa, Afrika ve Batı Asyada yayılım gösterir. 1500-2500 m. kireçli topraklar, koruluklar, çam ormanları, kayalık volkanik yamaçlarda görülür. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ