Fransız okyanus bilimci, deniz subayı ve sinema yönetmeni ...

Cousteau,
Kaptan Cousteau,
Jacques-Yves Cousteau,
(1910 - 1997), 
Fransız okyanus bilimci.
Fransız okyanus uzmanı, deniz subayı ve sinema yönetmeni. 
Kaptan Cousteau 11 Haziran 1910 yılında Fransa'da Saint-André-de-Cubzac'da doğdu. 
Jacques-Yves Cousteau 25 Haziran 1997 yılında Paris'te vefat etti.

1937 ve 1991 yılların iki evlilik yapmıştır. 
Philippe, Jean-Michel, Pierre-Yves, Diane ve  Jacques  beş çocuk sahibi olmuştur. 
II.Dünya savaşı yıllarında 1943 yılında Emile Gagnan ile birlikte modern otonom dalgıç giysisi olan dalgıçların uzun süre su altında kalmasını sağlayan bir soluma cihazını, Scuba (self-contained underwater breathing apparatus)  icat etti. 

Okyanuslarda yaşamla ilgili çok sayıda muhteşem film ve televizyon dizileri çekti. 1949 yılında ordudan ayrılıp Fransız Oşinografik Seferleri'ni kurdu. Ünlü gemisi Calypso'yu satın alıp dünyanın en ilgi çekici denizlerini ve ırmaklarını gezdi. Bu gezileri sırasında birçok filme imza attı. Louis Malle ile 1956  yılında çektiği Le Monde du silence-Sessiz Dünya filmi Cannes Film Festivalinde Altın Palmiye ödülüne layık görüldü.1979 yılında, Calypso ile Portekiz'e doğru bir sefer esnasında büyük oğlu Philippe bir kaza sonucu hayatını kaybetti.

İsviçreli bilim adamı Auguste Piccard ile birlikte büyük derinliklere inebilen “batiskaf” adındaki yüzer sualtı aracı üzerinde çalıştı ve geliştirdi. Bu türden sualtı istasyonlarında uzun süre yaşayan insanların uyum sorunları ile ilgili araştırmalar yaptı. Cousteau, 1950 yılında Calypso adlı araştırma gemisiyle sualtında televizyon kullanımına ilişkin yeni bir yöntem buldu. Cousteau’nun bu çalışmaları sualtı fotoğrafçılığının gelişmesine öncülük etti.

Eserleri; 
Okyanus Dünyası, 
Sessiz Dünya,

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ