Batı, Orta Afrika, Malezya ve Endonezya’ da Afrika Yağ Palmiyesi ağacının meyvelerinin pulp kısmından elde edilen bir yağ ...

Palm,
Palm Yağı,
Palmiye yağı,
Palmiye meyvesinden elde edilen yarı katı bitkisel yağdır. Palmiye yağı ağırlıklı olarak yemeklik yağ olarak kullanılır. Dizel veya biyodizel üretiminde de kullanılmaktadır. Palmiye yağı, içerisinde barındırdığı asit içeren bileşenler nedeniyle tümörlere yol açabiliyor. 

Batı, Orta Afrika, Malezya ve Endonezya’ da Elaeis guineensis-Afrika Yağ Palmiyesi ağacının yağlı meyvelerinin pulp kısmından elde edilen ve oda sıcaklığında yarı katı olan bir yağdır. Dünyanın en büyük Palmiye Yağı üretici Endonezya ve ikinci sırada Malezya'dır. Palmiye ağacının ömrü 25-30 yıl, boyu 30-40 m. dir. 

Meyvenin çekirdeğinden elde edilen ve laurik asit içeriği yüksek olan bu yağ ise palm çekirdeği yağı olarak bilinmektedir. Gıda sanayinde ucuz olması sebebiyle sıklıkla kullanılmaktadır. Palmiye yağının bağımlılık yaptığı ve kokaine benzediği iddia ediliyor.  Bisküvi, kek, çikolata, hazır gıda, dondurma ve margarin yapımında tercih edilmektedir. 

Ayrıca şampuanlar, cilt losyonları, sabunlar ve mumlar gibi gıda dışı kategoride yer alan pek çok ürünün yapımında da kullanılmaktadır. Palm yağını diğer bitkisel yağlardan farklı kılan özelliği tek bir meyveden iki farklı yağ üretilmesidir. Bunlardan biri mezokarp yani meyvenin taze kısmından elde edilen palm yağı, diğeri ise palm bitkisinin çekirdeğinden elde edilen palm çekirdek yağıdır. Bu iki yağın her ikisi de ticari değere sahiptir.

Karotenler ve tokoferoller palm yağına stabilite sağlar ve besin değeri katar. Ayrıca yüksek karoten içeriği palm yağına derin kırmızı turuncu bir renk verir. Ancak bu bileşenler kırmızı palm yağında yüksektir. Rafine palm yağında ise daha düşük miktarlarda bulunur.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ