Ankara keçisinin yünü kahverengi ya da siyah olan türü ...

Alatya,
Moher, Mohair.
Tiftik, Angora.
Ankara keçisinin yünü kahverengi ya da siyah olan türü.
Ankara keçisinin kılına tiftik denir. Bu nedenle Tiftik Keçisi ya da Ankara Keçisi olarak bilinir. Ankara keçileri Sakallı keçilerdir. Genellikle beyaz ve boynuzludu türdendir. Ankara keçisinin yünü kahverengi ya da siyah olan türüne alatya denir.

Siirt ve Mardin yörelerinde melezlemelerin de etkisiyle siyah, kahverengi ve gri renkli tiftik keçilerine rastlanır.  Yeni doğan keçilere oğlak, altı aylık keçiye çepiç, bir yaşından büyük keçilerin erkeklerine teke, dişilerine anaç denir.

Türkiye haricinde Güney Afrika, Birleşik Devletler, Kanada, Yeni Zelanda, Rusya, Arjantin ve Brezilya'da yetiştirilmektedir. Ankara Keçisi veya Tiftik keçisi olarak bilinir. Ankara Keçisi olarak bilinen tiftik keçisi Ankara'nın tüm ilçelerinde yetiştirilir.  Ayrıca Yozgat, Konya,Çorum, Afyon Eskişehir, Kırşehir, Çankırı gibi illerde de yetiştirilmektedir.
Ankara keçisinin sayısı günümüzde oldukça azalmıştır. Ankara keçisinin ağırlığı 30-40 kg. olup, erkek yani tekeden ortalama 5-6 kg dişilerinden ise 2-3 kg tiftik elde edilir. Keçinin tiftiğinden ve derisinden faydalanılır. Tiftik tekstilde, peruk ve oyuncak yapımında kullanılmaktadır.

Keçi ırkları;
Kıl Keçisi (Kara Keçi)
Ankara Keçisi (Tiftik Keçisi)
Kilis Keçisi
Damaskus Keçisi (Şam Keçisi)
Norduz Keçisi
Honamlı Keçisi
Gürcü Keçisi
Abaza Keçisi
Alpin Keçisi ve Melezleri
Türk Saanen Keçisi
Malta (Maltız) Keçisi
Gökçeada Keçisi
Akkeçi

Bornova keçisi,
Skopelos keçisi, (Ana vatanı Yunanistan).
Kalahari Keçisi, (çöl, yarı çöl ve sıçak iklimlere son derece dayanıklı bir keçidir).

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ