Milli Mücadele döneminde Balıkesir'i işgal eden Yunan askerlerini korkutmak için kendilerini baca kurumu ile boyayıp, keçi, koyun postu ve at kuyruklarıyla düşman askerlerini korkutmayı amaçlayan kişilere verilen ad...

Tülütabaklar,
Tülütabak, işgal altındaki şehrin o sıkıntılı dönemlerinde, keçi ve koyun postu, baca kurumu, çan, at ve manda kuyruğu ile bir değneğe sahip olan deri işçilerinin Yunan askerlerini kaçırmak için büründükleri korkutucu görünüşlerine verilen addır.

Milli Mücadele döneminde tabak ve deri işçilerinin, Balıkesir'i işgal eden Yunan askerlerini korkutmak için kendilerini baca kurumu ile boyayıp, keçi, koyun postu ve at kuyruklarıyla gösteri yaparlarmış. Tülütabak gösterisi, kentin kurtuluş günlerinin bir ritüeli olmuş. 

Milli Mücadele döneminde, Balıkesir'i işgal eden Yunan askerlerini korkutmak için kendilerini baca kurumu ve soba isiyle boyayan, keçi, koyun postu, at kuyruğu, çan ve değneklerle korkutucu bir görünüme sokan debbağların (deri işçileri, tabak) hazırladıkları Tülütabak  gösterisi bugüne kadar devam etmektedir. İşgalde düşmanın korkutmak için yapılan bu gösteri, her yıl 6 Eylül'de Balıkesir'in kurtuluşunun yıl dönümünde 94 yıldır şehirde yapılmaktadır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ