Kan gruplarını bularak kan nakli yapılmasına imkan sağlayan bilim adamı ...

Karl Landsteiner, 
(1868 Vienna, Austria-1943 New York, USD)
Karl Landsteiner Avusturyalı bir hekimdir. Viyana Tıp Fakültesinden mezun oldu. 
Karl Landsteiner immunitenin basamaklarını araştıran ilk bilim adamlarından biridir ve serolojinin kurucusu olarak tanınır. İnsan kanının birden fazla tipi olduğunu kanıtlamış.

Hemablütinasyona dayanan ABO sistemini ortaya koymuştur. Kan gruplarının bulunuşu tıp uygulamasında kan transfüzyonunu rutin hale getirmiştir. Landsteiner bu buluşuyla, 1930 yılında tıp veya fizyoloji alanında Nobel ödülüne layık görülmüştür. Kan gruplarının bulunması sağlanmıştır. Karl Landsteiner sayesinde kan nakli tıpta basit bir işlem haline gelmiştir. 

Kan gruplarını bulunması ve kan naklinin tıpta basit bir işlem haline gelmesini sağlamıştır. Karl Landsteiner 1929 yılında ABD vatandaşı olmuş. ABO kan grupları sistemini geliştirmesiyle 1930 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü almıştır. Karl Landsteiner 1898-1908 yılları arasında Viyana Patoloji Enstitüsü'nde araştırmacı olarak çalışırken insanlarda kanın yapısındaki farklılıkları bulmuş.

1900 yılında kandaki alyuvarlarda hücre zarının dış katmanına bağlanan antijenlerin türüne göre insanda kanın dört ana grupta olduğunu, bu grupların kişiden kişiye farklı bulunduğunu ispatlamıştır. Bu gruplama ABO sistemi olarak bilinir. Kan grubları A, B ve O olarak adlandırılmıştır. A ve B antijenlerinin ikisini birden taşıyan ve AB antikorları içermeyen AB grubu bulundu. 1927 yılında M ve N gruplarını, 1940 yılında ilk kez bulunduğu maymun türünün adını taşıyan Rhesus (Rh) faktörünü saptamıştır. Bilinen Rh faktörü, anne ve dölütün kanında ortaya çıkabilen ve düşük, ölü doğum ya da yeni doğanda ölümcül bir hastalığa yol açan bir dizi tepkimenin temelini oluşturmuştur.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ