Dünyaca ünlü Irak asıllı, altın madalyalı, Dam unvanlı İngiliz mimar ...

Zaha Hadid, 
(Bağdat 1950 - Miami 2016)
Irak asıllı İngiliz mimar.
Kraliçe Elizabeth tarafından 2012 yılında Dam ünvanına layık görülmüş.
Britanya Kraliyet Mimari Enstitüsü’nden altın madalya alan ilk kadın mimar.
American Academy of Arts and Letters’ın onur üyesi.
1950 yılında Irak’ın başkenti Bağdat’ta doğmuş. Londra Architectural Association okulu ve Beyrut Amerikan Üniversitesi Matematik Bölümü mezunu. Graduate School of Design, Harvard Üniversitesinde, Illinois Üniversitesi, Hamburg’daki Hochschule für Bildende Künste ve Knowlton, Viyana’da uygulamalı sanatlar üniversitesi gibi önemli mimarlık okullarında eğitmenlik yapmıştır. 

2016 yılında, 65 yaşında kalp krizi nedeniyle hayatını kaybetti. Ünlü mimar son olarak İstanbul'un Kartal semtinin dönüşümüyle ilgili hazırladığı planlarla gündeme gelmişti. Dekonstrüktivist eserleriyle tanınmıştır. Zaha Hadid Architects adlı şirketi olan mimarın önemli projelerinden İstanbul, Kartal Sanayi Bölgesinde Merkezi İş Alanları Planlaması projesi, geçtiğimiz yıl İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından oybirliğiyle kabul edilmiştir.
Ödüllü ünlü mimarın eserleri arasında yer alan uzay gemisi biçimindeki Tokyo Olimpiyat Stadyumu, Bakü'deki Haydar Aliyev Kültür Merkezi yapılar büyük tartışmalar yaratmıştır. 
Tokyo'daki stadyum yüksek maliyeti nedeniyle Japon mimarların eleştirilerinin hedefi olmuştur. 
Haydar Aliyev Kültür Merkezi de işçilerin çalışma koşulları nedeniyle çok tartışılmıştı. 
Londra'da yapılan 2012 Yaz Olimpiyatları'na ev sahipliği yapan London Aquatics Centre ile Roma'daki MAXXI müzesi de Hadid'in tanınmış eserleri arasındaydı.

Ayrıca Rosenthal Çağdaş Sanatlar Merkezi, Wolfsburg Phaeno Bilim Merkezi gibi ikonik tasarımlara imza atan mimar, dekonstrüktivist akım içinde değerlendiriliyordu.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ