Musevilerin "Hamursuz" olarak da adlandırdıkları en önemli bayramı ...

Pesah,
Fısıh,
Hamursuz,
Yahudilerin önemli dini bayramlarındandır. Festival havasında kutlanır.
Mayasız ekmek yeme Festivali de denir.
Musevilerin Hamursuz Bayramı olarak da adlandırdıkları bayram.

Mısır’da esaretten kurtulmalarını simgeleyen Pesah Bayramı. Bayram Nisan ayının 15 (14'ünün akşamından) başlar ve 22 Nisan akşamına kadar sürer. Yahudi bayramları içerisinde en çok kutlanan bayramlardan birisidir.

İsrail 'de, Yahudilerin Mısır topraklarında 211 yıl süren esaretten kurtulduğu, özgürlüklerine kavuştuğunun ifadesi olan dini bir bayramdır. Mısır'dan çıkışı Agada adıyla bilinen hikayeler okunarak anarlar. Mısır Firavun'u İsrailliler’i özgür bıraktığı zaman İsrailliler, aceleyle Ülkeyi terk ederler. Bu esnada ekmek hamurunun mayalanmasını beklemezler. Bunu anmak için Hamursuz Bayramı boyunca mayasız ekmek yenir ki buna Matza denir. Bu bayramın semboludür.

Yahudiler Hamursuz bayramında hiçbir kabaran veya mayalanan ürünü tüketemeyecekleri gibi, buğday, arpa, darı, yulaf, çavdar adı verilen tahılları ve bundan üretilmiş yan ürünleri de (makarna, bira, ekmek, vb.) evlerinde bulunduramazlar. 
Seder adı verilen sofralarda yemekler yenir.

Bakırtaşı ...

Malakit, 

(Malahit).
Bakırtaşı,
Tavuskuşu Taşı,
 Bazik bakır karbonat. Yeşil, parlak renkli bir mineral. Amerika, Avustralya, Batı ve Güney Afrika, Sibirya, Anadolu'da yumrulu, salkım şeklinde cam parıltılı olarak bulunur. Bakır yataklarında bulunur. Kolay kırılan gevrek bir yapısı vardır.

Kimyasal Fomülü;

Cu2CO3(OH)2

Sertlik Derecesi; 3,5 - 4, Özgül Ağırlığı;  3,75 - 3,95olup Amonyakta çözünür. Asitte köpürerek çözünen bu mineral kolay işlendiği için mücevhercilik ve sedefcilikte kullanılır. Yeşil rengine benzaldehit yeşili veya anilin yeşili denir. Deri, yün ve pamuk, tekstil sanayinde çokça kullanılır. Mantar ve bakterilere karşı etkilidir. Antiseptik malzeme olarak Tıpta kullanılır.
 

Bu taşa ait burçlar; Terazi, Yay, Oğlak.

Yıllar önce fırtınalardan kaçan gemicilerin Sinop limanına sığındığı ve yerli halktan maniler eşliğinde para toplaması olarak bilinen geleneğe verilen ad...

Helesa,
Sellime Çıkma.
Hırçın Karadeniz’in dalgalarından umudu, kurtuluşu simgeler.
Sinop’ta her yıl geleneksel olarak düzenlenen şenlik. Sinop tersane mevkisinde düzenlenir. 

Helesa yürüyüşü çeşitli maniler söylenerek bu gelenek için hazırlanmış özel bir gemi maketi ile Sinop sokaklarında dolaşarak bahşiş, yardım parası toplanır.

Hikayeye göre; fırtınalı bir kış gününde,  bir gemi fırtınaya yakalanmış ve Sinop limanına sığınmış. Haftalarca burada mahsur kalan gemide bulunan tayfaların zamanla kumanyası tükenmiş ve açlık baş göstermeye başlamış. Tayfalar dilenmek istemedikleri için de kimseden bir şey isteyememişler.Bir gün kaptanın aklına yiyecek bulmak için bir fikir gelmiş. Tayfalarına hemen bir filikayı süslemelerini söylemiş. Kaptan ve tayfalar süslenen bu filikayla ve gece olması sebebiyle ellerinde çok sayıda fenerle Sinop’ a inmişler ve kent içerisinde çeşitli maniler söyleyerek dolaşıp halktan yiyecek istemişler. Bun gören halk da gemicilere çeşitli yiyecekler vermiş ve böylece gemiciler açlıktan kurtulmuşlar.

Helesa:
Sinop Karadeniz’ in tek Doğal Limanı ile çok eski bir denizci kentidir. Fırtınalı havalarda limana sığınan deniz araçları su üstü bir kent bir koloni oluşturur. Karadeniz’in tek doğal limanı olma özelliğine sahip olan Sinop’ta uzun yıllar önce fırtınalardan kaçan gemicilerin Sinop limanına sığındığı ve burada uzun zaman kalmaları sebebi ile yerli halktan maniler eşliğinde para toplaması olarak bilinen gelenek.

Gündüz, gün ...

Nehar.
Nehari ise gündüzlü anlamındadır.
Ruz,
Gündüz,
Gün,
Eski dilde gün, 

Yevm,

Yevmiye kelimesi de buradan türemiştir.
Arapça Enhür kelimesinden türetilmiştir.

Fecrin doğuşundan güneşin batışına kadar olan aydınlık.
Günün sabahtan akşama kadar süren aydınlık bölümü.

Bir malın yıpranma ya da teknik gelişmeden kaynaklanan eskime nedenleriyle değerinden düşmesi ...

Amortisman,
Fransızca: amortissement.
Yıpranma payı.

Faizin işlemesine son vermek için bir tahvilin birden ödenmesi.
Bir işletmede kullanılan bina, makine, demirbaş gibi fiziki mallarda ortaya çıkan yıllık aşınma veya eskime.
Yıpranma, değer yitirimi.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ