Anavatanı Avustralya olan sıtma ağacı olarak da bilinen mersingiller familyasından bir ağaç ...

Okaliptüs,
Sıtma Ağacı,
Bataklık Ağacı,
Eucalyptusbaum, Heberbaum, Eucalyptus.
Mersingiller familyasından olan okaliptüs'un bir çok çeşidi mevcuttur. Anavatanı Avustralya olan ağacın sürekli yeşil kokulu yaprakları ve çiçekleri vardır. Çiçekleri çan biçimi beyazdır. Gövdesi pembe, krem ve açık yeşil karışımındadır. Her türlü iklim koşulunda yetişir. Kış aylarında - 6°C’ ye kadar dayanabilir. Dünyanın en uzun boylu ağacı Okaliptüs' dur. Üretimi tohumla yapılabilen ağacın boyu 40 m. olabiliyor. Uzun ve iri gövdeli ağacın yetişkin olanlarının bünyesinde 200-1000 litre su depoladığı biliniyor. Bu sayede bataklık alanlara dikiyor ve bataklık kurutuluyor. Bu özelliğinden dolayı sıtma ağacı olarak da bilinir. 


Okaliptus yapraklarından okaliptus yağı elde edilir ki bu yağ Cineol(Eucalyptol) bakımından zengindir.
Bu yağ mikrop öldürücü koku giderici olarak kullanılır. Ayrıca ciğer hastalarının, boğaz ağrılarının, yaraların tedavisinde de kullanılır.

Okaliptüs ağacının suda çürümemesini temin eden kino maddesi olduğundan gemi yapımında tercih edilen malzemedir. Odunundan mobilya sanayisinde, özellikle bahçe mobilyaları, kabuklarından, yapraklarından ve tohumlarından boya ve ilaç sanayisinde faydalanılır. Okaliptüs ağacının Jarrah adı ile tanınan bir cinsinden kırmızı renkli, mauna benzeyen bir kereste elde edilir ki bu kereste maun kadar kıymetlidir.

Etiyopya'da bu ağaçtan ev yaparlar. Ev ağacın kabukları soyularak inşaa edilir ve etrafı çamur ile sıvanarak çevre şartlarına dayanıklı hale getirilir. Ülkede bir çok konut bu şekilde yapılmaktadır. Ayrıca odunundan kömür yapılmaktadır. Bu nedenle halkın en önemli geçim kaynağı Okaliptüs ağacı olup hemen her yörede yetiştirilir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ