Hz. Muhammed'in düşmanlarından saklandığı mağaranın adı ...

Sevr,
Sevr Mağarası.
Hz. Muhammed'in düşmanlarından saklandığı mağaranın adı. Hz. Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicreti sırasında Hz. Ebu Bekir ile birlikte müşriklerden gizlendikleri ve üç gün süreyle kaldıkları mağara. 
Sevr Mağarası, Mekke'nin 5 km. güneyinde bulunan 739 m. yükseklikte bir bir dağın zirvesindedir. 

Hazreti Muhammed' in Mekke'den kuzeyde bulunan Medine'ye hicreti esnasında Hazreti Ebu Bekir ile saklandığı mağaranın ve dağın adı Sevr'dir. Bu mağaranın önemi o dönemde hicreti önlemek için puta tapanlar bir iz takipçisi kılavuz ile izlerini sürerler. Kılavuz kayadan yontma bu Mağarayı bulur, ancak mağaranın girişinde bir güvercin yuvası ve yeni yumurtlamış iki güvercin ile mağaranın ağzının da örümcek ağı ile kapatıldığını görerek geri dönerler. Bu mücize ile Hicret önlenememiş olur.

Tesadüf bu ya bir yer daha vardır Sevr adlı. I. Dünya Savaşı sonrasında İtilaf Devletleri ile Osmanlı İmparatorluğunun 1920 yılında çöküşünün imzalandığı, Başkent Paris'in 3 km batısında bulunan Sevr banliyösüdür. Fransa'daki Sevr'de bulunan seramik müzesinde anlaşma imzalanmış ve 433 madde ile ülke Osmanlı tarafından sıfırlanmıştır. Ancak Türk Kurtuluş Savaşı devam etmekteydi ve savaşın galibi yeni Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu M.Kemal Atatürk ve 1923 yılında Lozan'da anlaşmayı imzalayan İsmet İnönü' dür. Lozan Antlaşması ile İtilaf devletlerinin Osmanlıyı bitiren Sevr Antlaşmasının geçerliliği kaybolmuştur.

Müşrik:
Eski dilde Allah'a ortak kabul eden, şirk işleyen kişi demektir. 
Allah' tan başkasına ibadet eden kimse.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ