Ezeltere, Anason bitkisine verilen bir başka ad...

Ezeltere,  
Anason, 
(Pimpinella anisum).  
Anason, (Rumca.).  
Anis, (Anisi fructus).  
Raziyane,  
Nanahan (Mısır Anasonu).  
İng. anise, aniseed ,   
Fr. anis,   
Lat. Pimpinella anisum .  

Halk dilinde Anason' a Ezeltere denir. Maydanozgillerden, kokulu tohumu hamur işlerinde ve rakı yapımında kullanılan anavatanı Asya olan bir bitkidir. Bir yıllık otsu bir bitkidir. Maydanozgiller (Umbelliferae) familyasından, 50-60 cm kadar boyda, tohumlarında bulunan eterik yağ nedeniyle koku veren, Ege Bölgesi'nde kültürü yapılan, rakı yapımında koku verici ve tatlandırıcı olarak kullanılan otsu bir bitki.dir. Gövdesi silindir biçiminde, çok dallı ve tüylüdür. Şemsiyecikler biçiminde beyaz çiçekler açar. Küçük Armuda benzer, Anethol denilen   meyveleri vardır.         

Kedi, köpek mamalarına tat vermek için katılır. Anne sütünü artırır, kan dolaşımını düzenler ve kalbi kuvvetlendirir. Seks ve cinsel istekleri arttırır. Genç kızların göğüslerinin dolgun ve dik olmasını sağlar. Herşeyde olduğu gibi fazla miktarda kullanıldığı zaman uyuşukluk verir.    

Amma ve lakin esas Türk milli içkisine, Rakıya tadını ve kokusunu verir. Rakı gibi alkollü içkilere katılır. Anasonun kendine özgü kokusu ve tatlımsı tadı, anethol denilen yağdan gelir. Anethol alkolde çözünür, ama su oranı arttıkça çökelir. Bu nedenle anasonlu içkiler suyla karıştırıldığında beyaz olur.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ