Nazım Hikmet'in bir tiyatro oyunu ...

Sabahat,

Nazım Hikmet Ran,
(D. 15 Ocak 1902 Selanik - Ö. 3 Haziran 1963 Moskova)
Türk şair ve yazar.
Nazım Hikmet Sabahat adlı oyunu 1948 yılında yazmıştır. Bahsi geçen oyun 1966 yılında kitap olarak basılmıştır.
Oyunda üst kesim avam kesimi ezdikçe ezmeye devam eder. Halk ezilmemek için türlü mücadeleler verir. Merkezde ailesi olmayan Sabahat adlı on altı yaşında bir kız çocuğu vardır. 

Evlatlık olarak büyütülen Sabahat bir fabrikada işçi olarak çalışmakta. Onu evlatlık alan ailede ise Yılancı İbrahim lakaplı, işsiz, asalak bir baba vardır. Üvey annesi ve Sabahat çalışırken o eve gelen parayı çarçur etmekte ve yan gelip yatmaktadır. Bunun üzerine yoksunluktan bıkan aile, bolca para karşılığında Sabahat’ı fabrika patronunun oğluyla evlendirmeye çalışırlar. Sabahat uğradığı bu büyük mağduriyet karşısında verem hastalığına yakalanır. 

Sabahat onurlu bir genç olan Murat ile tanışır ve birbirlerine aşık olan iki genç evlenme kararı alırlar. Yılancı İbrahim ise bu evliliğe kendi çıkarlarına ters düşeceği kaygısıyla karşı çıkar. Ali Usta’ nın dükkanında çıkan hengamede, Murat tarafından ağır yaralanan Yılancı karakteri hastaneye kaldırılır. Murat ise hapse atılır. Bu yaşanan olaylar neticesinde üvey annesi Sabahat’ı sorumlu tutar ve onu sokağa atar. Bu sırada Patronun Oğlu Sabahat’ın sevdiği Murat’ı hapishaneden kurtarma vaadiyle tekrar Sabahat ile birlikte olur. Sabahat bu birliktelikten hamile kalmıştır. Derhal durumu hapishaneye ziyaretine gittiği Murat’a anlatır. Murat deliye döner ve hakaretler savurmaya başlar. Sabahat bu durumu kendisi için yaptığını açıklamaya çalışsa da Murat’ın siniri bir türlü geçmez. Sabahat ise bunun üzerine Müdür’ün masasında bulunan tabanca ile intihar eder. Oyun da Sabahat’ın ölümüyle sona erer.

Eserleri (Oyunları);
Ocak Başı (1920)
Kafatası (1924)
Bir Ölü Evi (Merhumun Hanesi)(1932)
Bu Bir Rüyadır(1934)
Unutulan Adam(Şöhret),
Yolcu,
Ferhad, Şirin,
Sabahat (1948)
İnsanlık Ölmedi Ya,
Allah Rahatlık Versin,
Evler Yıkılınca,
Fatma, Ali ve Diğerleri,
Yusuf ile Menofis,
İstasyon (1958),
İnek,
Demokles'in Kılıcı(1959)
Tartüf-59
Kadınların İsyanı,
Yalancı Tanık,
Kör Padişah,Her Şeye Rağmen;
Yolcu,
Enayi,
Rübailer,
Kan Konuşmaz,
Yeşil Elmalar.

Nazım Hikmet'in senaryolarda kullandığı takma adlar;
Mümtaz Osman, Ercüment Er, Kenan Orkan, İhsan Koza.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ