Avrupa Uzay Ajansı' nın (ESA), Çuryumov - Gerasimenko Kuyruklu Yıldızı üzerine indirdiği modülün adı ...

Philae,
Avrupa ülkelerinin oluşturduğu Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Çuryumov-Gerasimenko Kuyruklu Yıldızı üzerine Philae isimli modülü indirmeyi başardı. Dünya' da hayatın oluşumu  hakkında ipuçları arayacak olan Philae' yi taşıyan uzay aracı Rosetta, söz konusu kuyruklu yıldızın yörüngesine 10 yılda ulaşabilmişti. On yılda yaklaşık 6.5 milyar kilometre yol kateden Rosetta adlı uzay sondasının, çamaşır makinesi büyüklüğündeki Philae'yi kuyruklu yıldıza 22,5 kilometre uzaklıktan bıraktı. Rosetta ile Dünya arasındaki mesafe 500 milyon kilometreden fazla olduğu için, Rosetta' dan gelen sinyaller, 28 dakika gibi bir sürede Dünya' ya ulaştı.

Projenin başarıyla sonuçlanmasıyla, ilk kez Dünya’dan bu kadar uzak bir uzay görevi yerine getirilmiş oldu. Ayrıca bilim insanları, ilk kez bir kuyruklu yıldızı çok yakından tanıma imkanı edinecek.

Philae' nin inişten sonra zeminden örnekler alması ve beraberinde getirdiği üç laboratuvar cihazıyla deneyler yapması bekleniyor. Spektrometre yardımıyla incelenen maddelerin türleri belirlenecek, kuyruklu yıldızda bulunan moleküllerin yapısı aydınlığa kavuşacak. Aminoasit gibi organik maddelerin bulunması halinde, veriler Dünya'da hayatın oluşumuna dair önemli ipuçları sunacak.

Rosetta operasyonu, Avrupa Uzay Ajansı'nın Darmstadt' taki kontrol merkezinden yürütülüyor.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ