Arap dünyasının ilk kadın pilotu ...

Lotfia ElNadi
Lotfia El Nadi
(1907 Kahire, Mısır- 2002).
El-Nadi, El Nadi,
Alnadi, Al Nadi .
(Arapça: لطفية النادي),
Arap dünyasının ilk kadın pilotu ünvanına sahiptir.
Mısırlı kadın pilot.

Yüzyıl başında Mısır, Kahire’de doğmuş ve arap dünyasının ilk kadın pilotu ünvanına sahip olmuştur. Kahire'de Fransızca, İngilizce ve Arapça eğitim veren Amerikan Kız Kolejini (şimdi Kız Ramses Koleji) bitirmiş. Uçaklara olan merakı, hayatını etkilemiştir. Bu yüzden uçaklara yakın olmak için havaalanında bir telefon şirketinde operatör olarak, basit işlerde çalışarak bu ihtirasını gidermeye çalışmıştır. Hatta küçük bir uçağa gizlice binerek ilk uçusunu kaçak yapmıştır. Daha sonra kursa yazılıp uçuş dersleri almaya başlar. Ancak kadın olduğu için şiddetli itirazlar olmasına rağmen ailesinden gizli çalışır. Annesi kızına destek verir. Böylece 1933 yılında, 26 yaşında iken pilot lisansı alır. Kahire’den İskenderiye’ye yalnız başına uçuş yarışmasına katılır. Bu yarışmada birinci olur. Bu yarışma ile ünü Mısır’ın sınırlarını aşarak Avrupa'ya ulaşır.

Lotfia El Nadi daha sonra yaptığı bir iniş sırasında kaza geçirir. Tedavi için İsviçre’ye gider. İsviçre vatandaşı olur. Kanada'da bir süre yaşamış olan El Nadi hiç evlenmemiştir. 2002 yılında, 95 yaşında Kahire’de ölür.

Mısır'da kadınların eşitlik mücadelesine destek verir. Bazı kaynaklar daAtlas Okyanusu'nu uçakla tek başına geçen ilk kadın pilot Amelia Earhart ile sürekli mektuplaşarak dayanışma içerisinde olduğu rivayet olunur.

Ülkemizde bu şekilde azim ve mücadeleyle uçmayı başarmış olan Bedriye Tahir Gökmen de 1932 yılında Vecihi Hürkuş’un açtığı sivil havacılık okuluna kaydını yaptırarak pilot olarak Türkiye'nin ilk kadın pilotu ünvanını alır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ