Solunum yoluyla bulaşan bir Ortadoğuda görülen öldürücü bir virüs enfeksiyonu ...

MERS,
Middle East Respiratory Syndrome.
Orta Doğu Solunum Sendromu.
MERS virüsü (corona virüsü),
MERS-CoV
Mers hastalığı solunum yoluyla bulaşıyor. Ortadoğu ülkelerinde ortaya çıkan ve ve öldürücü SARS hastalığının türevi olduğu sanılıyor. MERS ilk defa 2012 yılında Suudi Arabistan’da tanımlanmış ve yeni bir corona virüsün neden olduğu bulaşıcı solunum yolu hastalığıdır. 

Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ortadoğu ülkelerinde görülmüştür. Hastalığa yol açan virüs MERS-CoV' dır. Bu virus 2012 yılında Suudi Arabistan'da tespit edilmiştir. SARS'a yol açan virüsten farklıdır yani başka bir versiyonu olan corona virüs enfeksiyonu SARS' tır (şiddetli akut solunum sendromu). Etkeni SARS-CoV' dır.

Bu virüsle enfekte olan insanlarda ağır akut solunum sistemi rahatsızlıkları görülür. Ateş, öksürük ve nefes darlığı ve genellikle zatürre bulunur. Bazı hastalarda ishal gibi sindirim sistemi belirtileri de meydana gelmiştir. Bazı hastalarda da özellikle böbreklerde organ yetmezliği meydana gelmektedir.

MERS virüsünün develerden kaynaklandığından şüphelenilmektedir. Ancak hastalığın insanlara nasıl bulaştığı henüz kesin olarak bilinmemektedir. Hastalık insandan insana yakın temas ile bulaşabilmektedir ancak şu an için hızla yayılmamaktadır. MERS hastalağı için bir aşı ve özel bir tedavi yoktur. Semptomları azaltabilmek için ağrı kesiciler, ateş düşürücüler kullanılabilir. Boğaz ağrısı ve öksürük için oda nemini arttıran cihazlar kullanılabilir. Bol bol sıvı alıp istirahat edilmelidir. Su ve sabunla sık sık ellerin yıkanması, gözlere, ağıza ve buruna dokunulmaması, hasta insanlarla yakın temastan kaçınılması hastalığın yayılma riskini azaltacaktır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ