Myanmar'ın (Birmanya) para birimi ...

Kyat,
Pia,
Myanmar, Birmanya, Burma.
Yerel adı, Pyidaungzu Myanma Naingngandaw,
Myanmar, 
Güney Asyada bulunur. Hint Okyanusunda Bengal körfezinde, Andaman denizi kıyısındadır.

Çin hindinin kuzey batısında yer alan 50 milyon nüfuslu bir ülkedir. Himalayalardan doğan ve ülkenin atardamarı olan İrrawaddy nehridir. Myanmar safir, zümrüt, topaz, opal gibi değerli taşların bolca çıkarıldığı bir ülke.  Komşuları; Bangladeş, Hindistan, Çin Halk Cumhuriyeti, Laos ve Tayland' dır. 
Başkent ve önemli şehirleri;
Yangon(Eski başkent), Nay Pyi Daw (Yeni Başkent), Mandalay, Bagan, Ava, Sagar, Sagaing, Mingun.

1962 yılından 2010 yılına kadar askeri cunta idaresi ile yönetilmiştir. Dünyada 1988 yılında askeri bir darbe ile adından çok bahsedilir olmuştur. 1990 yılında yapılan seçimleri Ulusal Birlik partisi kazanmış, ancak askeri yönetim bu partinin iktidarına onay vermemiştir. Dünyanın 10. büyük petrol rezervine sahip olan bu ülkede 2007 yılından sonra Budist rahiplerin önderliğinde halk ve öğrenci protestoları şeklinde başlayan ayaklanmalar, askeri cuntaya karşı bir harekete dönüşmüştür. Safran devrimi adı ile anılan bu hareketler zaman zaman devam etmekte olup Askeri Cunta, yönetimi ısrarla devam etmektedir.

Bu ülkeye İngilizler tarafından, önceleri Burma veya Birmanya adı verilmiştir. Ancak Askeri idare bu ülkede başka halkların yaşadığı gerekçesiyle Myanmar olarak değiştirmiş ve Myanmar Birliği Cumhuriyeti (The Republic of the Union of Myanmar) olarak kabul edilmiştir. Ülkede Buda uygarlığı var­dır.

Meşhur Shwedagon Temple (yüz metreden daha yüksek, altın kaplı stupasıyla ülkenin en tanınmış pagodası olan mistik Shwedagon), bu ülkededir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ