Edirne'nin en eski adlarından biri ...

Uscudama ,
Uskudama,
Uskadama,
Uskodama.

Edirne'nin eski adları şöyledir;
Odrisa, Odrisia,
Orestas,
Hadrianopolis, 
Hadrianupolis, 
(M.S. 120 yılında Roma İmparatoru Hadrianus).
Adrinople, (Bizans döneminde).
Adrianupolis,


Edrinus,
Edrune,
Edrinabolu,
Edrine, (Osmanlılar döneminde)
Edrene,
Edirne ;

1365-1453 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu'na İstanbul'un babası olarak başkent olarak görev yaptı. Bursa'nın oğlu, Osmanlının ikinci başkentidir. Marmara Bölgesinin Rumeli, Trakya tabir edilen kısmında bir müze şehirdir. Edirnenin batısında Yunanistan ve Bulgaristan bulunur. Güneyi ise ege denizi ile çevrilidir. Kırklareli ve Tekirdağ vilayetleri Edirnenin doğusundadır. Güneydoğusunda ise Çanakkale şehri vardır. Osmanlılar döneminde şehir fethedince Edrine olarak anılmıştır. Ancak halk arasında bu kelime Edirne olarak değişmiştir.



Tarım, meyve ve tütün yetiştirilir. Sığır ve koyun türünden hayvancılık yapılır. Şehir bir ticaret merkezidir. Edirne, tarihinde bir çok barbar kavimlerin istilasına maruz kalmıştır. Vizigotlar, Avarlar, Bulgarlar ve Haçlılar tarafından ele geçirilmiştir. Daha sonra Rusya tarafından ele geçirilen şehir 1361 yılında Osmanlılara, Türklere geçti ve 1453 yılında Konstantinopolis'in fethine kadar Osmanlı sultanlarının ikametgahı olarak kullanıldı.

Edirne, Sevr (1920) Antlaşması ile Yunanistan'a geçti, ama yine Lozan Antlaşması (1923) ile yeniden Türkiye'ye iade edildi. Şehirde bir çok cami, manastır, sinagog, çarşı, pazar ve külliye vardır. Bunlar; Selimiye Arastası ve Selimiye Külliyesi, Selimiye cami, II. Beyazıt Külliyesi, Üç Şerefeli Cami, Bedesten ve Alipaşa kapalıçarşısı bulunmaktadır. Ayrıca İtalyan Katolik Kilisesi, Sveti Georgi Bulgar kilisesi ve Konstantin-Helena Kilisesi ile Büyük Edirne Sinagogu bulunur.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ