Çimentolu tortul kayaç türlerinden biri ...

Grovak,

İngilizce: greywacke, 
Fransızca: grauwacke, 
Almanca: Grauwacke 
Az çok başkalaşmış bir hamur içinde, köşeli kuars, feldspat taneleri ve kayaç parçacıklarından bileşik, sert, koyu renkli kayaç.

Çeşitli mineraller ve organik maddelerden meydana gelen kütlelere kayaç denir. Kayaçlar minerallerin doğal olarak bir araya gelmesiyle oluşan katı birikintilerdir. Kayaçların tümü değişik minerallerin bir araya gelmesiyle oluşur. Kayaçların oluşum şekline göre üç ana kayaç türü vardır.

1-Magmatik (Püskürük) kayaçlar; 
Granit , siyenit ( kuvars , feldspat , mika , amfibol , olivin gibi minerallerden oluşur ) Trakit, bazalt , andezit , volkan tüfleri , sünger taşı , katran taşları ( pekiştayn ), Camsı olanlara obsidiyen ( volkan camı )

2-Tortul kayaçlar;
  • Mekanik tortul kayaçlar, 
Çimentosuz-Kumlar, Siltler, Killer, Lös, 
Çimentolu-Konglomera, Kumtaşı, Silttaşı, Kiltaşı, Çamurtaşı, Arjilit, Şeyl, Arkoz, Grovak, Detritik Kalker.
  • Kimyasal tortul kayaçlar, kaya tuzu, sarkıt , dikit ve travertenler. (Kalker, Dolomit, Marn, Traverten, Olitik Kalker, Evaporitler, Jips, Anhidrit, Kaya Tuzu, Tebeşir, Resif Kalkeri, Foraminiferli Kalker ve Lümaşel, Sileks, Gayzerit, Çört, Filint, Jasp)
  • Organik Tortul kayaçlar, Kalkerli ve silisli kayalar, kömür ve petrol. (Diatomit, Radyolarit ve Spongolit, Turba, Linyit, Taş Kömürü, Antrasit, Asfaltit)
3-Başkalaşım kayaçları; 
Kalkerin başkalaşımı ile oluşmuş. Mermer, Granitin başkalaşımı ile Gnays, Kömürün başkalaşımı ile elmas, killerin başkalaşımı ile fillat (yaprak taşları).

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ