Bir tür yaban yoncası ...

Korunga,
Üçgül,
Tirfil, (Rumca).
Tırfıl, Tirfil, 

Fr. trefle des pres, trefle rouge, treih violet.
Kelebekotu,
Yabani yonca,
Kelekotu,
Çayır dutu,
Tavşan bıyığı, 
Alfalfa,
Bir tür yabani yonca.

Çimenlik yerlerde yetişen yuvarlak yapraklı bir ot.
Tırfıl, Üçgül, trifolium Pratense.
Yaban yoncası (Alfalfa), esasında çimler arasında yetişen ve hepimizin bildiği sıradan bir kır çiçeği olup çok güzel bir bitkidir. Hayvan yemi olarak mera ve çimenlik alanlarda kullanılır.

Yonca, baklagiller familyasından olup yeşil ot ya da kuru ot olarak hayvan yem bitkisi olarak kullanılan çok yıllık bir ot'tur. Sulak yerlerde çayır bitkisi olarak kendiliğinden yetişen ya da ekilerek yetiştirilen bir bitkidir. Hayvanlar için besleyici bir bitki olup yeşil olarak tüketilir.

Latince Trifolium, Yunanca Triphyllon, Yonca, Üçgül, Triphylos Üç Yapraklı anlamından gelmektedir. Tirfil rumca bir kelime olup, bazı yörelerde Üçgül, Yabani Yonca ya da Korunga gibi yem bitkilerindendir. Üç küçük yapraklı, eşit boyda, yaprakları bileşik ve kuzey yarım küre’nin ılıman ve yarı tropikal bölgelerinde yetişir. Bir yıllık veya çok yıllık ot. Yem Bitkisi olarak 300'den fazla türü yetiştirilir. Kelebek çiçekgiller fmilyasındandır. Üçgüllerin çiçekleri, çoğu zaman başak veya kömeç halinde toplu beyaz, pembe, kırmızı, morumsu ya da nadir olarak sarı renkte olabilir. En yaygın yabani türleri, çayır üçgülü ve iki tarla üçgülüdür. Üçgüllerin bir çok türü hayvanlara yem bitkisi olarak kullanılır. Doğu Anadolu bölgesinde bazı türlerin çiçekleri çiğ olarak ilaç niyetine yenir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ