Azerbaycan'ın başkenti Bakü 'de bulunan tarihi bir kale ...

Ramana,
Ramana Kalesi,
Bakü Kalesi,
Nardaran kalesi,
Merdekan kalesi,
Kız Kalesi, (Qız Qalası)-Maiden Tower.
Şıh kalesi.

Azerbaycan adı, Farsça Azar, ateş anlamındadır. Baycan kelimesi ise veya orginal olarak Payegan kelimesi farsçada, muhafız, koruyucu anlamındadır. Zamanla kelimelerin telafuzundan ve iktidar değişikliklerinden dolayı Azarbaycan, Azerbaycan olmuştur. Esas anlamı Ateş Muhafızları anlamına gelmektedir. Ülkenin başkentinde tarihten gelen ünlü kaleler aşağıda kısaca açıklanmıştır.

Ramana Kalesi; Azerbaycan'ın Başkenti Bakü'ye (Bakı) bağlı Ramana köyündeki bu kale XII. ve XVI. yüzyıl arasında savunma amacıyla 15 m. yüksekliğinde, beyaz taştan yapılmıştır. Kalede bulunan kuleden köye bakarak ve gözlem yapılırmış. Kuleye çıkmak için iki merdiven mevcuttur. Kayalar üzerine inşaa edilen kale doğa ile uyumlu olu, içindeki kulenin iç tarafında spiral merdivenler kullanılmıştır. Kale Köroğlu, Babek gibi bir çok film çekimine evsahipliği yapmıştır.

Bakü Kalesi; Başkent Bakü'yü çevreleyen kaledir. Kale duvarları iki sıra halinde farklı şahlar tarafından farklı zamanlarda yaptırılmıştır. Ancak ikinci kale surları Rus Çarlığı döneminde yıkılmıştır. Birinci kale duvarları halen durmaktadır. Kalesinin iki kapısı olup birisi Hazar Denizi'ne, diğeri ise karaya açılmaktadır. Bakü kalesi uzun süre Şirvanşahlar devletinin ve Bakü Han' lığının savunmasında rol oynamıştır.
 
Merdekan kalesi; Bakü'nün Merdekan kasabasında olup adını bu yerden almıştır. Kale birisi dört köşe diğeri yuvarlak iki kaleden oluşmaktadır. Savunma amacıyla yapılan kale 2.10 m. kalınlığında duvarlarla çevrilidir. Yüksekliği ise 22 m. olup, beş kısımdan oluşur.

Şıh kalesi; Yerel halk tarafından Şıh kalesi denilen ikinci yuvarlak kalenin yüksekliği 12,5 m. dir. Kalenin 1232 yılında yapıldığı kayıtlarda belirtilmektedir.

Nardaran kalesi; XIV. yüzyıla ait beyaz taştan yapılmış yuvarlak tip bir kaledir. Kalenin yüksekliği 12,5 m. olup 1301 yılında Mahmud Sadoğlu tarafından yapılmıştır.

Kız kalesi, (Qız Qalası); Kız kalesi yapıldığı dönemde hazar denizinin içinde iken zamanla küresel ısınma olaylarından dolayı şu anda karada kalmıştır. XII. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. Kaledeki kuleye de kız kulesi veya kırık kule denilmektedir. Maiden Tower olarak anılan kale, Bakü'nün sembolu olmuş ve görülmeye değer yerlerdendir. Yine benzer şekilde kız kulesinin ya da kız kalesinin kral kızının fakir bir gence aşık olması esasına dayanan bir hikayesi vardır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ