Arnavut' ların meşhur sütlü tatlısı ...

Trileçe,
Trileçe tatlısı,
Trileçe, Arnavutça’ da tri-leçe yani üç sütlü anlamına gelmektedir. Bu tatlının özelliği yapımında manda, keçi ve inek sütü bir arada kullanılıyor olmasıdır. Çok lezzetli bu özel tatlının un ile yapılan hafif bir keki var. Bu kek üzerine karamel sosu dökülüyor. 

Kek kıvamında karamelli muhallebi tadında hafif bol sütlü ve soğuk yenilen bir tatlıdır.
Balkanlara ait yöresel bir tatlıdır. Trileçe kare şeklinde dilimlenip, üzerine karamel sos gezdirilerek, servis edilir. Trileçe Arnavut tatlısının karamelli, çikolatalı soslu olanlarından farklı olarak frambuazlı, böğürtlen veya ahududu çeşitleri de hafif ekşi tadlı olmak üzere de yaygın olarak yapılır.

Malzemeler;
Kek için:
1,5 çay bardağı toz şeker
4 adet yumurta
1 bardak un (su bardağı)
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu (2 çay kaşığı).

Şerbet için:
3 Su bardağı soğuk süt, (Süt üç cins olmalı. Manda, İnek ve Keçi sütü).
1 Su bardağı toz şeker,
1 paket süt kreması (200 ml.).

Karamel için:
5 yemek kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı oda ısısında tereyağ
1 paket süt kreması,

Süslemek için:
Hindistan cevizi,

Hazırlanışı;
Yumurtaların aklarını ve sarısını ayırın. Yumurta aklarına 1/3 şeker, ve bir tutam tuz ilave ederek kar haline gelinceye kadar çırpın ve sonra ayırdığınız yumurta sarılarını önce vanilya ve şekerle iyice çırpın, daha sonra sıvı yağ, ılık su, un ve kabartma tozu katarak bütün karışımı karıştırmaya devam edin. Karışımı hafifçe yağladığınız büyük boy dikdörtgen cam fırın kabına dökün. Önceden 200 °C, ısıtılmış fırında 20-30 dakika pişirin. Diğer keklere göre bu karışım daha çabuk pişer. Kekin pişkinliğini kürdan ile kontrol edin. Kek piştikten sonra oda sıcaklığında soğumaya bırakın.

Kek soğurken süt ve kremayı karıştırıp şerbeti hazırlayın. Şerbeti için süt, krema, şeker ve süt kremasını karıştırıp, ocakta ılıtın. Hazırladığınız bu şerbeti ılıyan ve bütün her yerini kürdanla deldiğiniz kekin üzerine dökerek yedirin. Daha sonra soğuyan kekin üzerine şerbeti dökülen şerbet çekmesi için birkaç saat beklenir.

Karamel sosu için, bir tencereye ine toz şekeri koyun ve ocağın altını açın. Tahta kaşıkla karıştırırak şekeri, rengi karamel rengini alıncaya kadar karamelize edin. Yani şeker tamamen eriyip, göz göz olup kaynamaya başlayınca kadar pişirilir. Daha sonra kısık ateşte tutun ve ocağı kapatın. Kremayı ekleyince şeker hafif katılaşacaktır, ancak merak etmeyin kaynadıkça tekrar eriyecektir.

Karamel kıvama gelince ocaktan alın ve hazırladığınız şerbetli kekin üzerine dökün. Burada bu sosu kek zor içine çekeceğinden önceden ters çevirin ve üzerine öyle dökün. Böylece daha rahat çekecektir. Hazır hale gelen Trileçe tatlısı hazır. Tatlıyı buzdolabında bir kaç saat iyice soğuttuktan sonra dilimleyerek üzerin hindistan cevizi serperek servis edin.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ