Ağrı ilinin bir ilçesi ...

Tutak,
İlçe merkezi Murat ırmağı kıyısında kurulmuş olup doğusundan Ağrı'yı Patnos üzerinden Bitlis ve Van'a bağlayan karayolu bulunur. Kuzeyinde Eleşkirt, doğusunda Hamur, güneybatısında Malazgirt, batısında Karayazı, güneyinde Patnos ilçeleri ile çevrilidir. Ağrı'ya 41 km. uzaklıktadır. İlçenin rakımı 1535 m. nüfusu 34596 (2000 sayımı) dır. Nüfus yoğunluğu 22 kişi/km² dir.  

Mevsim olarak tam bir kara iklimi hakim olup yazları kurak, kışları uzun ve sert geçer. Fırat nehrinin iki önemli kolundan biri olan Murat ırmağı ilçe merkezinden geçer. Tutak ilçesi sınırları içinde Arabalı, Esmer, Atabindi, Karahalit, Çelebaşı dere ve akarsuları vardır. İlçe Kılıçgedik ve Rutan dağları ile çevrilidir. Nüfusun büyük çoğunluğu tarım (hububat), ziraat ve hayvancılıkla uğraşır.

Ağrı ilinin ilçeleri;
Ağrı (Merkez ilçe).
Diyadin, Doğubeyazıt,
Eleşkirt,
Hamur,
Patnos,
Taşlıçay, Tutak,

Ağrı,
Karaköse, (Cumhüriyet döneminde)
Şorbulak, (Osmanlılar döneminde)
Karakilise, (Ermeniler zamanında).
Trafik plaka kodu (04),
Telefon kodu (472).

Ağrı ili Doğu Anadolu Bölgesinde, bulunur. Adını Ağrı Dağı'ndan almıştır. Ağrı dağı 5165 m. yükseklik ile ülkemizin en yüksek dağıdır. Cumhuriyetin ilanından sonra Ağrı, 1927 yılında il olmuştur.

Tevrat'ta bahsedilen Nuh tufanının adı geçen Ararat Dağı ve çevresinde olduğu bahsedilir. Ağrı ilinin de bu dağ yani Ararat olduğu sanılmaktadır. Bu nedenle Ağrı iline ve dağına batılılar tarafından Ararat denilmektedir.


Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ