Meksika'ya özgü bir yemek ...

Tamale,
İspanyolca Tamal (tekil), Tamales (çoğul).
Mısır unu, kıyma ve kırmızı biberle yapılan Meksika yemeği. 
Tamale'nin M.Ö. 1200-250 yıllarında Aztek ve Maya uygarlıkları zamanında taşınabilir gıda olarak ordulara, avcılara ve seyahat edenlere azık olarak hazırlandığı rivayet olunur. 

Genel olarak dini günlerde, yılbaşında, cenaze ve düğün zamanlarında yapılması gelenektir. Tamale bir çok Meksika lokantasında ve hatta sokaklardaki seyyar satıcılarda bile bulunur. Mısır kabuklarında hazırlanıp pişiriliyor. Bizim Mısır haşlama veya ütme yaptığımızda attığımız koçanın kabukları, Meksikalılar için önemli bir yemek malzemesidir.

Malzemeler;
Yarım Tavuk, haşlanmış ve kemiklerinden temizlenmiş sövüş olarak. Burada domuz eti veya dana eti de kullanılabilir. Miktarları aynı olacak. Yine haşlanacak. 
Hamur için haşlama suyu olarak kullanılacak.
3 Bardak su,
3 Çay kaşığı kırmızı biber,
1 Çay kaşığı kekik,
1 Çay kaşığı kimyon,
2-3 Diş sarımsak,
Rendelenmiş kaşar peyniri.

Hamur için 2 su bardağı mısır unu,
150-200 gr .Tereyağ, (Margarin, veya domuz yağı olabilir.)
Hamuru yoğurmak için 1-2 su bardağı haşlama (tavuk, et) suyu.
20 tane sarma için kuru mısır yaprağı,


Mısır yaprakları kuru olduğu için biraz ılık suda bekletilerek ıslatılır. Yemeğin içi hazırlanır. İç için mısır ununu, yağ(margarin) ve tavuk suyunu bir arada pişiriyoruz. Hazırlanan hamur karışımdan önce mısır yaprağının içine sürülüyor . Haşlanmış kemiklerinden ayırdığımız tavuk etlerini de küçük parçalar halinde didiniz. Malzemelerin hepsi ile harç hazırlanır. Mısır yaprağına üzerine mısır unlu karışım konur. Üzerine rendelenmiş kasar peyniri serpilir. Mısır yaprakları bohça gibi katlanarak sarılır. Bohça yine mısır yapraklarından şerit halinde kesilen mısır yaprakları ile sarılarak bağlanır ki dağılmasın. Küçük paketler halinde hazır bir yemek olur. İç harcımızın tamamı ile bu şekilde mısır yaprakları doldurulup sarılarak bağlanır. Hazırlanan bohça şeklindeki tamalesler kısık ateşte pişirilir. Ancak pişirme işlemi buğulama şeklinde delikli bir tencerede sırf islim İle pişerse daha makbul olmaktadır.

Bir başka yemek ise; 
Fajitas,
Fajita (Fajitas), 
Meksika mutfağına ait ızgara et ve buğday ya da mısır unuyla yapılmış tortilla ile ikram edilen bir çeşit yemektir. Bu yemekte vazgeçilmez bir tat olarak mutfaklarda yerini alır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ