Kuantum teorisinin yaratıcısı Nobel ödüllü Alman Fizikçi ...

Max Planck, 
(1858-1947)
Nobel ödüllü, Alman Fizikçi.
23 Nisan 1858 yılında Almanya'nın Kiel kentinde doğdu,
04 Ekim 1947 yılında Göttingen Kentinde öldü.
Kuantum enerjisinin yaratıcısı, 1918 yılında Nobel Ödülü aldı. Atomik ve atom altı süreçlerin anlaşılmasına eserleriyle önemli katkıda bulunmuştur. 

Max Planck ölümünden önce ve sonra da Einstein,  Louis de Broglie gibi önde gelen bilim adamları tarafından kabul görmüştür. Albert Einstein bir çok kuramında Max Planc'ın teorilerini kullanmıştır. Planck hayatı boyunca bilime  termodinamik , optik, istatistiksel mekanik ve fiziksel kimya , dahil olmak üzere çeşitli alanlarda yaptığı başarılı çalışmalar ile önemli katkılarda bulunmuştur. 

Münih' teki ünlü Maximilian Gymnasium' da müzik okudu. Ama fizik dalını tercih etmiş ve 21 yaşında Berlin Üniversitesinde termodinamik konuları hakkında yaptığı çalışmalarla doktora yaptı. Münih Üniversitesinde öğretim görevlisi oldu. Daha sonra Berlin Üniversitesi de teorik fizik konusunda profesör oldu . Ama bilim adamının kişisel yaşamı tam bir trajedi olmuştur. Bir hastalıktan dolayı ilk eşini kaybeden Profesörün büyük oğlu I. Dünya Savaşında ölmüştür. Doğum esnasında kızını kaybetmiş ve ikinci oğlu da 1944 yılında ,Hitler'e suikast düzenleyen guruba katılımdan dolayı Naziler tarafından idam edilmiştir. Planck Dünya Savaşı sırasında Almanya'da kalmış ve Nazi rejimine hep muhalefet etmiştir. Savaştan sonra Max Planck'ın adı bir Enstitüye verilmiştir. Kaiser Wilhelm Enstitüsü'nün başkanı olarak atandı . Max Planck 1947 yılında öldü.

Aldığı ödüllerden bazıları;
1918 yılında Fizik Nobel Ödülü aldı.
1913 yılında, BerlinÜniversitesi rektörü olarak atandı.
1929 yılında kuantum enerji ve Copley Madalyası verildi.
1927 yılında Liebig Madalyası ve Franklin Madalyası ile ödüllendirildi.

Eserleri;
Modern Doğa Anlayışı ve Kuantum Teorisine Giriş,
Termodinamik dersleri 1897, 
Isı Radyasyonu Kuramı Dersleri 1906, 
Kurumsal Fiziğe Giriş 1945, 
Max Planck Akademik Konuşmaları 1948.
Planck sabiti, Max Planck Topluluğu, Kuantum mekaniği, Planck Birimleri, Planck zamanı, Planck dönemi, Planck Duvarı.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ