Ekonomik alanda kendi kendine yeterli olmaya yönelen bir ülkenin rejimi ...

Otarsi,
Fr. autarcie.
İng. autarchy, autarky
Otarşi,
Autarchia.

Özerlik, Özerk Belediye.
İngilizce (Self government).
Ekonomik alanda kendi kendine yeterli olmaya yönelen bir ülkenin rejimidir.
Bir ülkede ekonomik alandaki gereksinimleri kendi kendine karşılamaya yönelen tutumdur. Bir devletin, ekonomik hayatında kendi kendine yeterli olmaya yönelmesi halidir.
Bir ülke veya grubunun izlediği ekonomik bakımdan kendi kendine yeterlilik politikasıdır. Kendi kendine yeterlilik kavramıdır.

Ekonomik olarak kendine yeterlilik prensibine dayanır. Genellikle uluslararası ticarete kapalı bir ekonomiyi belirtmek için bir ticaret modeli olarak kullanılır. Bu bağlamda ticaret olmadığı için hakim fiyatlar uygulayıcı tarafından tanımlanır. Uluslararası ticarete açık olmadığından farklı ülkelerdeki fiyatlarla bir karşılaştırılma yapılamaz. Bu politikayı uygulayan ülke ile diğer ülkeler arasında bir ekonomik izolasyon vardır. Korumacı önlemler uygulanarak ekonomik olarak kendine yeterliliğe ulaşmak için ithalatı azaltan bir ekonomik politika stratejisi uygulanır. Bu sistemle uygulanan otarşi politikalar Birinci ve İkinci Dünya Savaşı arasında uluslararası sahneye çıkmış ve hakim olmuştur.

Tarihte bu politikayı, İtalya hükumeti Faşizm döneminde kusursuzca uygulamıştır. Savaş sırasında Nazi Almanya'sında ve II. Dünya savaşı sırasında Arnavutluk'ta tatbik edilmiştir. Son yıllarda eski Sovyet bloku ve Çin gibi birçok ülkede de kısmen uygulanmıştır. Ancak Dünya Ticaret Örgütü uluslararası ticaretin gelişmesinin önünü açmasıyla bu tür tecrit politikaları terk edilmiştir.

İkinci Dünya Savaşının sonunda, bu politika Uluslararası Para Fonu ve Gümrük Tarifeleri ve Ticaret Genel Anlaşmasının oluşturulmasıyla sanayileşmiş ülkelerin çoğu tarafından terk edilmiştir. Bireysel özgürlük ilkesini koruyan bir siyasal felsefe olan otarşi zorunlu hükumeti reddeder. Bu politikaya siyasi taassuptan dolayı kısaca özerklik demektir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ