Boynuz Otu, Farekulağı ve Marulcuk da denilen bitki ...

Haşim KILIÇÇöpleme,
Çöplemecik,
Boynuz otu
Dana bağırtan,
Bohça otu,
Harbak,
Marulcuk.
Karacaotu.
Boynuz Otu,
Farekulağı,
Cerastium.

Boynuzotu, Marulcuk, Çöpleme adı ile bildiğimiz bitkinin birçok çeşidi vardır. Bu bitkinin A ve B vitaminleri bakımından zengin olduğu söyleniyor. Ortalama olarak 50-60 cm boylanabilen, bodur, yıllık ve çok yıllık bir bitkidir. Yapraklar karşılıklı, dikdörtgenimsi ve mızrak şeklinde küçük ve tüylüdür. Geniş ve güzel çiçekli bu bitki zehirlidir. Karadeniz ve toros dağlarında daha çok yetişiyor.

Boynuz otuna halk arasında bohça otu, çöpleme, harbak, dana bağırtan, fare kulağı ve marulcuk gibi isimler verilmiştir. Bilimsel adı, Ceratium olarak bilinir. Düğün çiçeğigillerden bir bitki olup Plantae alemi, Magnoliopsida sınıfındandır. Caryophyllaceae Familyasındır.

Çelik ya da kök parçaları ile üretilebilir. Dökülen tohumlar, seneye tekrar çıkarlar. İlkbahar da tohum ekilerek de üretilirler. Güneşli, sıcak ve yarı gölge, ılıman yerlerde yetişir. Kuraklığa ve soğuğa dayanıklıdır. Sık, az ve düzenli sulanmalıdır.

Kökleri şifa olarak bazı hastalık veya dertlere iyi geliyor. Bunlar, bağırsaktaki kurtları düşürür. Kadınlarda adeti düzenler. Zehirli ve tahriş edici olduğu için pek kullanılmaz. Zehirlenme belirtileri kulak çınlaması, kusma, ishal olarak görülür.

Fotoğraf : 
Haşim KILIÇ

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ