Beyin lobuna benzer, sert kabuklu meyvesi olan kerestesi değerli bir ağaç...

Ceviz, 
Arapça: cevz.
İngilizce: walnut, 
Fransızca: Noyer , Gevz.
Girdu. 
Koz. 
Ceviz sözcüğü; ecvaz-cevzat sözcüklerinden türetilmiştir.

Ceviz (Juglans regia):
Uzun ömürlü, kalın gövdesi, kerestesi değerli, yurdumuzda çok yetişen cevizgiller familyasından orta ağırlıkta bir ağaçtır. Ceviz iyi bir mobilya ağacıdır. Boyu 30 metreyi bulan bu sert kabuklu meyve ağacının cila kabul eden odunu gözenekli olup, açık, pembe ve koyu kahverengi renklidir. Mobilyası kaplama olarak kullanılır. Yabani ceviz ağacı 7-10 yaşlarında, aşılanmış ceviz ağaçları ise 4 yaşından itibaren meyve vermeye başlarlar.
Değişik iklimlere (-25°C ,+40°C sıcaklıklara) dayanıklıdır. 

Ceviz yaprağından kan durdurucu, kuvvetlendirici ve bağırsak kurtlarını, solucanlarını düşürücü özel bir uçucu bir yağ çıkarılır. Cevizin yüksek kolesterol, kanser ve alzheimere hastalıklarına karşı koruyucu etkisi olduğu söylenir.
Dünya ceviz üretiminde Türkiye, A.B.D. ve Çin'den sonra üçüncü sırada yer alır.



Ceviz ağacının dibinde ve gölgesinde oturulmaz, adamı erken öldürür denir. 
Halbuki gerçek şöyledir; Ceviz ağacı sülfür gazı (karbon sülfür) salgılar. Sülfür havadaki diğer gazlardan daha ağır olduğu için dibe çöker. Cevizin altında oturanı sersemletir. Bu güne kadar cevizin dibinde oturan bir insanın öldüğü görülmemiştir. Bu da halk arasında yanlış bir kanaat olarak yerleşmiştir.

Halbuki gerçekten ceviz ağacının, sera gazını oluşturan karbondioksit'i emerek Ozon tabakasındaki deliğin büyümesini ve küresel ısınmayı engellediği bilinir.

Ceviz diken ölür, cevizin altında ot bitmez, ceviz yıldırım çeker, cevizin altında oturulmaz gibi doğru olmayan rivayetler üretilmiştir. Bunlar doğru değildir. Mesela en ilginç olanı ise cevizin uzun ömürlü bir ağaç olduğunu ifade etmek için söylenen "Ceviz Fidanı diken ceviz ağacı beli kalınlığına gelince ölür" sözü zamanla kısaltılarak "Ceviz diken ölür" olarak değişmiştir. Gerçekte ceviz gibi uzun ömürlü olduğu ifade edilmek istenir. Cevizin yağlı olduğu ve insanlara zararlı olduğu zannedilir. Ancak yağlı olduğu doğru olup, bu yağın büyük bir kısmı %90 gibi oranı doymamış yağlardır.

Ceviz ağacı çeşitleri;
Anadolu cevizi, Adi ceviz, Boz ceviz, Chandler, İran cevizi, İngiliz cevizi, Bilecik, Şebin, Gültekin, Sütyemez, Tokat, Maraş, Yalova, Yavuz, Şen, Kaman cevizi, Kaplan cevizi, Altınova, Fernor, Pedro, Niksar.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ