Almanca uydu anlamına gelen ve üretimine 1957 yılında başlanan bir Doğu Almanya yapımı otomobil ...

Trabant,
Trapi
(Halk arasındaki adı Trapi).
Trabant adını uzaya fırlatılan Sputnik'ten alır. Almanca sputnik uydu anlamına gelir. Üretildiği yıllarda gündemde olan uydu anlamında Trabant adı verilmiştir. Sahip olmak için yıllarca beklemek gerekirdi. Trabant, Doğu Almanya' nın en çok bilinen sembollerinden biridir. 

Her Alman mutlaka Trabant kullanarak şöforlüğü öğrenir. Ya da Trabant'ı kullanamayan diğer araçları kullanamaz. Koldan vitesli basit bir araç olmasına rağmen ustalık gerektirir.

Doğu Almanya Trabant'ı olanlar ve olmayanlar diye iki gruba ayrılırdı. Almanya'da halk arasındaki adı Trabi. Doğu Almanya'da kendi sahibi tarafından tamir olabilen basit ve ekonomik araç olarak  1957 yılında halk için üretildi. Bu araç sahipleri her zaman bir yedek kayış ve buji yanlarında taşırdılar.

Doğu Almanya (GDR), Alman Demokratik Cumhuriyeti 1949 yılında kurulmuş. Batı Berlin Almanya Federal Cumhuriyeti, Batı Almanya'nın bir parçası kalırken Doğu Berlin başkenti oldu.  Komünist kural ve kötü yaşam standartlarından kaçan 3 milyon kişi Batı Almanya'ya Doğu Almanya'dan göç etti. Bu göçü durdurmak için ağustos 1961 yılında Berlin Duvarı inşa edilmiştir.  Berlin Duvarı 9 Kasım 1989 tarihinde yıkıldı. Doğu Almanlar binlerce Trabant ile göçe başladılar.

Trabant 600 kg. ağırlığında,  hava soğutmalı,  600 cc çift pistonlu,  26 beygir gücünde  iki zamanlı motoru olan araçtan dış görünüşünde hiç değişiklik yapılmadan 3.000.000 adet üretilmiştir. Doğu Almanya'nın boya endüstrisi atıkları ve pamuk atıklarından elde edilen duroplast malzemeden üretilmiştir.  Yağlı benzin ile çalışır. Bu motor sistemi pancar motora çok benzer. 4 ileri 1 geri koldan vites Trabant'ın tüm modelleri 2 kapılıdır. Düz yolda neredeyse hiç benzin yakmaz. Ama rampa çıkarken arkadan bolca beyaz duman salar. Benzini bolca yakar ama ekonomik bir arabadır. Bugün hala kullanılmaktadır. Yedek parça ve diğer ekipmanların temininde hiç güçlük yoktur.

Halk arasında Trabant'ı kullanamayana ehliyet verilmez derler.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ