Eski dilde elma ...

Sib, 
Farsça: Sib.
Arapça: Tuffah.
İngilizce: apple,
Malus domestica.
Alma, (Eski Türkçe).
Rosaceae, Gülgiller familyasından pembe, beyaz çiçekli bir ağacın meyvesidir. Elma, (Pirus malus) düşük kalorili ve yüksek oranda lif ve potasyum içeren, tadı ekşi ya da tatlı olan kırmızı, sarı, yeşil renkli bir meyvedir. 

A vitaminince zengin  bir meyve olan Elmanın içeriğindeki bazı kimyasallar Parkinson  ve Alzheimer gibi beyin hastalıkları için etkili olduğu biliniyor. Besin değeri yüksek olan bu faydalı meyve prostat ve akciğer kanseri için de iyi geldiği söylenir. Kolesterolün kontrolünde etkili olan elmanın kabuklu yenmesi daha yararlıdır. Sıcak ve kuraklığa karşı dayanıksız olan meyve -35° C soğuğa dayanabilir. Dünyaya Orta Asyadan yayılmıştır. 

Kutsal kitaplarda anlatılan yaradılış hikayesinde elma ağacının meyvesi olan elmanın yenmesi yasaklanmış. Daha önceden cennetten kovulmuş olan şeytan intikam almak için yılan ile anlaşır. Adem ve Havva şeytan tarafından kandırılarak yasak meyve olan elmayı yemelerini sağlar. Böylece Allahın gazabına uğrayan Adem ve Havva da cennetten kovulur. 

Ama her zaman elma ile biri kandırılmak istenmiştir. Yunan mitolojisinde Herakles'in altın elması ise başka bir  rivayet konusudur. Hikayelerin en meşhur olanı Pamuk prenses ve yedi cüceler masalıdır. Kraliçe kendisinden güzel olan pamuk prensesi öldürmek için zehirli elma ile büyülü ormanda öldürmek ister. 

Note; Apple, Apple Store, iPhone kavramları da elmadır.
Elma Cinsleri;
Amasya elması, Alyanak, Api, Badik, Boskoop, Çakıldaklı, Misket elması, Osmanbey, Kabak elması, Kedibaş, Hasan, Pamuk, Demir elması (Kışlık), Starking delicious elması,  Ferik, Golden delicious elması, Renet, Jonathan elması, Hüryemez elması, Granny smith elması , Arap kızı, Kalvil, Mehrani,  gibi çeşitleri vardır.

Sib kelimesinin başka anlamları;
Suyun aktığı yer.
Susuzluk.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ