Türkiye' de seri üretimi yapılan ilk otomobil ...

Anadol,
Türkiye'de toplu olarak üretilen ilk otomobil markasıdır. Otomobilin en önemli parçası olan motor ithal olarak temin edilmiştir. 
Türkiye'de ilk tasarlanan ve ilk olarak üretilen otomobildir. Anacak dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel'in talimatıyla, 1961 yılında Devrim otomobili üretilmiştir.

1961 yılında Türk Mühendislerin çabaları ile ilk Türk otomobili Devrim Eskişehir Demiryolu Fabrikasında, şimdilerin TÜLOMSAŞ fabrikasında yapılmıştır.

Koç Topluluğu, tarafından milli sanayimizin eseri olan bu otomobilin ismi de bir yarışma ile belirlenerek OTOSAN tarafından 1966-1984 yılları arasında üretilmiştir. Otomobil adı, arması, amblemi, üretimi, tipi tamamen Anadolu halkına yönelik olarak düşünülmüştür. Amblemi Hititlilerin geyik heykeli olarak seçilmiştir. 1966 yılında Vehbi Koç tarafından kurulan fabrikada Anadol adıyla üretime başlamıştır. Toplam olarak 87000 adet otomobil ve pikap serisi ile toplam 107175 adet üretilmiştir. 

19 Aralık 1966 yılında piyasaya sürülmüştür. Türkiye'de ilk Türk otomobili Nobel adıyla bilinen küçük bir otomobil daha piyasaya çıkmış. Ancak üretimi durdurulmuştur. Koç Holding ve Ford ortaklığıyla üretilen Anadol'un tasarımı bir İngiliz firmasına(Reliant) aittir. Araçta Ford firmasından tedarik edilen motor ve şase kullanılmıştır.

Tasarım ve mühendislik anlamında ilk Türk otomobili ise Devrim’dir. Devrim’den daha önce 1953 yılında da otomobil imali üzerinde deneme mahiyetinde diye adlandırabileceğimiz çalışmalar olmuştur. Ancak Devrim’e ilk Türk yapısı ve hatta ilk Türk tipi otomobil gözüyle bakılabilir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ