Dünyanın en derin çukuru ...

Mariana,
Mariana Çukuru,
Mariana Trench.
Challenger Çukuru.
Büyük Okyanusta Guam adası yakınında Japonya ile Endonezya arasında bulunan ve dünyanın bilinen en derin noktasına verilen ad. Pasifik Okyanusunda Dünyanın en derin çukuru olan Mariana 11,3 km. derinliktedir. Bu derinlikte 1125 kg/cm² basınç vardır.

Yani dipteki basınç yeryüzündeki basınca göre bin kat daha fazla basınç vardır. Bu bölgede Karidese benzer amfipodlar koloniler halinde bu derinlikte ve basınç altında yaşarlar. 

Avatar, Abyss ve Terminatör filmlerinin ünlü yönetmeni Kanada'lı James Cameron kendi dizaynı olan Dikey Torpil adını verdiği özel bir denizaltı ile bu çukura inmiştir. İkibuçuk saat gibi bir sürede dünyanın dibini bulan yönetmen bir saat on dakikada yüzeye çıkmıştır. Bu derinlikteki sıcaklık, 1-4 santigrat derece civarındadır. İnilen bu derinliği ise şöyle tasavvur edebilirsiniz. Mesela dünyanın en uzun kulesi, 830 metrelik Burj Khalifa veya dünyanın en yüksek noktası Everest Dağı, 8850 metre ya da ticari uçakların uçuş irtifası 10668 m. artık siz tahayyül edin derinliği.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ