Yerkürenin çok yukarılarında bulunan ve bizi ultraviyole (mor ötesi) ışınlardan koruyan ve diğer kozmik saldırılardan koruyan manyetik kuşağa verilen ad...

Manyetosfer,
İng. magnetosphere.
Yerkürenin çok yukarılarında bulunan ve bizi ultraviyole (mor ötesi) ışınlardan koruyan ve diğer kozmik saldırılardan koruyan manyetik kuşağa manyetosfer denir. Manyetosfer tabakası olmazsa insanoğlu güneşe çıkılamaz, pizza gibi kıtır kıtır pişer.

Yerkürede, güçlü bir manyetik alana ve bu alanın etkisi ile şekillenmiş bir tabakadır. Manyetik alana sahip olan tüm gezegenlerin sahip olduğu bir manyetik kalkan bloğudur. Dünyamıza uzaydan gelen tüm kozmik saldırılara ultraviyole ışınlara ve özellikle güneş rüzgarlarına karşı koruyan bir manyetik kalkandır. 


Manyetosferin biçimi manyetik alan çizgileri gibidir. Manyetik alanın yapısından kaynaklandığı üzere bu çizgiler, kutuplarda gezegenlere diktir. Her gezegen kendi manyetik alanını oluşturur. Bu alan elektrik yüklü parçacıklardan oluşan bir katmandır. Manyetosfer dünyadan yaklaşık 64.000 km uzaklıktadır. Atmosferin ortalama kalınlığını 300 km olarak düşünürsek o kadar uzak ve güçlü durumdadır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ