Türkiye'yi olimpiyatlarda temsil eden ilk kadın sporcu ...

Halet Çambel,
(D. 1916 - Ö. 2014)
Prof. Dr. Halet Çambel,
Kadın Sporcu,
Türk arkeolog.
27 Ağustos 1916 yılında dünyaya geldi. Babası Almanya elçiliğinde askeri ataşedir. Annesi, Berlin Büyükelçisi Remziye Hanımın üçüncü çoçuğudur.

Arnavutköy Kız Kolejinde (Robert Koleji), ortaokul ve liseyi okudu. Sanat tarihi ve İstanbul'un tarihi mekanlarına olan ilgisi nedeniyle arkeoloji okudu. Eskrim sporunda ustalaştı. Paris Sorbonne Üniversitesi'nde arkeoloji okudu. 




Eskrim dalında 1936 Yaz Olimpiyatlarında Türkiye'yi temsil etti. 
Suat Fetgeri Aşeni ile birlikte olimpiyatlara katılan ilk Türk kadın sporcu oldu. 1940 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde asistan oldu. Doktorasını da aynı üniversitede yaptı. Ardından iki yıl Almanya'da Saarbrücken Üniversitesi'nde konuk öğretim üyesi olarak çalıştı. Türkiye'ye döndükten sonra o dönemde Tan Gazetesinde çalışan bir gazeteci, yazar ve mimar olan Nail Çakırhan ile evlendi.

1950 yılında Osmaniye, Kadirli yakınlarındaki Karatepe Hitit kazılarını yaptı. Adana Karatepe kazıları arkeoloji dünyası için de dönüm noktalarından birisi olmuş. Çambel, Hitit dilinin anlaşılması çalışmalarına da büyük katkı sağladı.

2005 yılında Hollanda devletinin kültür ve kalkınmaya hizmet edenlere verdiği Prens Claus ödülünün sahibi oldu.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ