Bartın ilinin bir ilçesi ..

Amasra,
Ulus,
Kurucaşile,
Bartın-Merkez
Amasra:
Amasra' nın antik dönemlerdeki adı; Sesamos.

Amasra doğal güzellikleri ve ormanlarıyla  ünlüdür. Bölgede şimşir, meşe palamudu, kestane gibi ağaçlar yetişir. İlçenin kuzeyinde karadeniz, güney ve batısında Bartın, doğusunda Kurucaşile ilçesi bulunmaktadır. Deniz karadan itibaren kısa mesafeden derinleşir.

Amasra' nın Büyük Ada (Tavşan Adası) ile Çakraz, Kızılkum, Mogada, Güzelcehisar ve Bozköy bölgenin önemli plajlarıdır. Çakraz'daki Gürcüoluk mağarası ve Kayadibi'ndeki Sipahiler mağarası dikit, sarkıt, traverten ve soğan oluşumları için gezilmesi gereken yerlerdir.
Amasra kalesi, Boztepe Adası ve Zindan Mahallesi olmak üzere iki ana kütleden oluşur. Boztepe Kemeri denilen bir köprü ile bu iki kütle bağlanır. Boztepe’de Roma döneminden kalan Sormagir Kalesi vardır. Ayrıca Roma döneminden kalma Tomaşkuyusu mevkiinde yeraltı çarşısı vardır.

Bartın;
Batı Karadenizdedir. 
1924 yılında Zonguldak’ın ilçesi olan Bartın, 1991 yılında il olmuş. 
İlin Merkez, Amasra, Ulus, Kurucaşile olmak üzere 4 ilçesi, Arıt Kozcağız, Kumluca, Abdipaşa olarak üç beldesi ve 264 köyü vardır.
Adını aldığı Bartın Irmağının antik çağdaki adı; Parthenios. 
Bartın nehri (Parthenious) 14 km. uzunluğundadır. Uluyayla, Ardıç, Kalkanlı ve Zoni (Arıt) Bartın ilinin bilinen yaylalarıdır. 

Bartın kenti ve yöresi M.Ö. 14. yüzyılda Gaskalar'ın hakimiyetine girmiştir. Sonra; Hititler, Frigler, İonlar, Kimmerler, Lidyalılar, Persler, Helenler, Pontuslular, Roma ve Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar'ın egemenliği altına geçmiştir. Amasra ilçesi ise Cenevizlilerin bir merkezi olmaktan 1460 yılında Fatih Sultan Mehmet döneminde Osmanlı hakimiyetine geçmiştir.

Bartın yöresindeki antik kentler;
Sesamos (Amasra),
Kromna (Kurucaşile),
Erythinoi (Çakraz).

Kuruçaşile:
Bartın'ın kuzey doğusunda zeytin ve sandal burunları ile sınırlanan koylar üzerinde kurulmuştur. Antik Hisarkale Mahzeni, Tarihi Kromna kentindedir. (Tekkeönü köyü).
Kurucaşile, dünyada yapılan ilk ahşap teknenin yüzdürüldüğü yer olarak bilinir. Bu özelliğinden dolayı en güzel ahşap guletler burada yapılır.

Ulus:
Bartın'ın güneydoğu yönünde, Ulus ve Eldeş çaylarının birleştiği bir vadide kurulmuştur. Ulukaya Köyü yakınında Ulukaya şelalesi ve kanyonu vardır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ