İspanya’da Art Nouveau (Yeni Sanat), akımının öncüsü olan ünlü Katalan mimar ...

Antoni Gaudi, 
Antonio Gaudi, 
Antoni Gaudi i Cornet,
Antoni Placid Guillem Gaudi i Cornet,
(D. 1852 Reus - Ö. 1926 Barselona).
İspanya’da Art Nouveau, akımının öncüsü olan ünlü Katalan mimar.
Barselona’nın en ünlü mimari eserlerinin yaratıcısıdır.
La Sagrada Familia kilisesinin mimarı.

İspanya Katalonya bölgesi Reus kentinde 25 Haziran 1852 yılında doğmuştur. Eğitimini 1878 yılında bitirip Barselona'ya imza atmış  sanatçı, mimardır. İspanyada ortaya çıkan ve sanat tarihine damga vuran Art Nouveau  akımının öncülerinden biri olan mimarın  eserleri tüm Barselona' yı süslemiştir. 

Yapıtları; 
Park Güell, Colonia Güell Türbesi, Casa Mila, Casa Vicens (yazlık ev), Güell Pavilyonu, Güell Sarayı, Güell Mahzeni, Colonia Güell Türbesi, Teresano Koleji, Celvet Evi, Bellesgurad Villası,  La Pedrera adıyla bilinen Casa Milà, La Sagrada Familia (Kutsal Aile) Bazilikası, Bellesgurad Villası (1900-1905).

Mimar, Antoni Gaudi yapmış olduğu sekiz eserle Unesco Dünya Mirası Listesine girmiştir. Tüm dünya eserleriyle büyük ses uyandırmıştır. Koyu bir Katolik ve ateşli bir Katalan milliyetçisi olan Mimarın eserlerinde doğa ve din temalarını işledi. Eserlerinde seramik, renkli cam, doğrama konularında yetenekli olan Antoni Gaudi, bu yeteneklerini mimarlıkla birleştirince ortaya eşsiz eserler çıkmıştır. La Sagrada Familia (Kutsal Aile) Bazilikası, 1882 yılında Mimar Francesc de Paula Lozano tarafından yapılmaya başlanan Sagrada Familia kilisesini  (1908-1926) bitirmeye çalışmıştır. 

7 Temmuz 1926 yılında 74 yaşında iken geçirdiği bir trafik kazası sonucunda ölmüştür. Bu büyük usta en büyük eseri olan ünlü La Sagrada Familia kilisesine gömülür.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ